1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С нашето земеделие сме далеч от субсидиите на ЕС

С нашето земеделие сме далеч от субсидиите на ЕС

Семейните ферми от нов модел ще докарат парите при родните производители

 

Министерството на земеделието и горите предприе стъпки за запознаването на фермерите с някои изисквания на Евросъюза в областта на земеделието и главно по субсидирането на производството. На срещата в Монтана експертите препоръчаха на фермерите да използват Интернет, но без да се замислят в колко ферми и села имат достъп до световната мрежа. На фона на почти унищоженото едро животновъдство в областта на присъстващите на срещата беше поднесена информация какви ще бъдат субсидиите за фермерите, които отглеждат животни за месо. А болшинството искаше да чуе нещо повече за подпомагането на зърнопроизводството, но за съжаление експертът по зърното отсъстваше и никой не обясни защо. А за нашите земеделски производители, както и за останалите в страната, въпросът за субсидиите е над всички въпроси. И мълчанието на Министерството на земеделието по тази тема не е в ничий интерес. Или по-скоро е в интерес единствено на управляващите. Производителите от областта очакваха да се говори конкретно, а получиха най-обща информация за какво се преговаря и как нашите преговарящи искат да излъжат тези от Брюксел с родни постижения, които скоро няма да се възстановят.

Но какво да се прави - учените и експертите са от подопечен на агроведомството институт и вероятно за много неща им е забранено да говорят. Но времето ще докаже каква е истината, както стана със закриването блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Мълчи се по главното - кой и как ще дава парите и при кого ще отидат субсидиите. Статистиката сочи, че сега субсидираните ферми в Евросъюза са типично семейни, които обработват 500-600 дка - най-много до 5000 дка земя, отглеждат 40-50 крави, или 2-3 хиляди прасета. И те получават в пълен обем субсидиите. У нас такива структури с малки изключения няма. И по тази логика сегашните арендатори ще получават пари за 5000 дка, а за останалите - нищо. И още нещо - след 2007 год. България ще получава 25 на сто от западното финансиране. Тези два фактора ще променят напълно икономическата среда и ще нарушат стабилитета на сегашните арендаторски стопанства. По този съдбовен проблем агроминистър Мехмед Дикме каза, имайки предвид западните фермери вероятно, че който е получавал 5000 евро субсидия пак ще ги получава, но който е вземал 1 милион вече ще взема по-малко.

С това изказване, коментират някои, се подписва смъртната присъда на големите арендатори. Все пак подобни стопанства са малко на брой, но в един момент ще се изправят срещу хиляди противници от семейните ферми, които ще получават субсидии в пълен размер. Нека не се полъгват големите по сегашния модел на програмата САПАРД, която беше направена в интерес на управляващите и днешните банки. В съвсем скоро време мнозина от тях могат да се окажат с модерни трактори и комбайни, със съвременни цехове, но пред фалит. Това, че днес им дават пари не означава, че утрешната икономическа философия ще им даде шанс. Европейското стопанство е дребно и силно специализирано, основано на семейната ферма.

С какво се занимават чуждите ферми у нас - ягоди, малини, овощни масиви. И никъде животновъдство. И затова мнозина прогнозират, че ни е предречена желязна клопка, или капан. И при сегашния модел на земеделие у нас те са неизбежни./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.