1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. САПАРД ще финансира проект за 1 млн. евро на “Яйца и птици-Зора”

САПАРД ще финансира проект за 1 млн. евро на “Яйца и птици-Зора”

 

Програма САПАРД ще финансира проект за 1 млн. евро на "Яйца и птици-Зора", съобщи изпълнителният директор на дружеството Иван Иванов. Той уточни, че договорът с ДФ "Земеделие" вече е подписан. Програмата ще предостави на дружеството 500 хил. евро като грант, след като бъде направена ревизия и се установи дали клаузите на договора са спазени. Очаква се това да стане през септември 2005 г.

Основната цел на проекта е дейността на фирмата, работеща в добруджанското село Дончево, да бъде приведена в съответствие с евростандартите. Средствата ще бъдат използвани в три направления.

Основната част от тях ще бъде вложена за преобoрудване с техника, произведена от германската фирма "Биг дъчман". С техниката ще бъдат оборудвани пет помещения за подово отглеждане на кокошки. В тях ще могат да живеят 60 хил. носачки, които сега се отглеждат в клетки.

"Появиха се клиенти и от България, търсещи яйца от свободно отглеждани носачки, въпреки че те са по-скъпи", каза още Иванов. Той обясни, че машините за сортиране и опаковане на яйца, струващи 500 хил. лв., ще бъдат монтирани в заготвителния участък. Благодарение на новата техника дружеството ще може да изнася продукция в страните от ЕС, тъй като експортът на български яйца в еврозоната вече е разрешен.

Нов комбайн за жътва и прикачна техника ще купи още дружеството по проекта, подкрепен от САПАРД. Фирмата обработва под аренда 25 хиляди декара. Производственият цикъл е затворен напълно със собствен фуражен завод, в който са инвестирани около 500 хил. лева. Предприятието разполага и със складове за съхранение на зърнената реколта.

"Яйца и птици-Зора"АД е най-големият производител на яйца на Балканите./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.