1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Състоя се заключителна среща с експерти от дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК

Състоя се заключителна среща с експерти от дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК

Българската страна пое ангажимента да предостави своевременно информация по всяка отправена препоръка и констатация от европейските експерти

 

България да използва максимално времето, което й остава до влизането в Европейския съюз (ЕС), за изграждане на ясна визия и провеждане на конкретни действия по въвеждане на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Това препоръчаха на заключителна среща днес в Министерството на земеделието и горите (МЗГ) експертите от Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия (ЕК), които проведоха мониторинг за хода по изграждането на ИСАК в България, съобщиха от пресцентъра на МЗГ. 3 са областите, в които представителите на ЕК направиха своите констатации за напредъка, постигнат от последното посещение за оценка /т.нар. peer review/ в средата на 2004 г. до момента. Експертите оценяваха прогреса в изграждане на ИСАК, разработването на национално законодателство и цялостната концепция и график за дейността по въвеждане на системата.

Използването на австрийския софтуер ще има силен структуриращ ефект за цялостния проект по изграждане на ИСАК и българската администрация е наясно с всички стъпки, които трябва да предприеме, бе оценката на представителите на Европейската комисия. Въвеждането на национално законодателство, което да регламентира в детайли схемите за подпомагане на земеделските производители в България, е свързано с конкретни решения. За целта е нужно да бъде избран размерът на минималната площ на стопанствата, които ще бъдат подпомагани след 2007 г. по схемата за единно плащане на площ. Трябва да се определят още и минималните изисквания за добри земеделски и екологични условия, да се уточни размера и конкретния обхват на продуктите, за които към директните плащания ще се дават доплащания и от националния бюджет. Според експертите от ЕК решението на голяма част от тези въпроси ще зависи от бюджетната рамка, която ще бъде дадена на МЗГ след присъединяването на страната ни към ЕС и от мерките, които ще залегнат в Националния план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2007 - 2013 г.

Орто-фото заснемането на страната е друг съществен елемент от изграждането на Интегрираната система за администриране и контрол и Европейската комисия ще очаква конкретна дата за неговото стартиране, стана ясно още днес. За да може да получи цялостна представа за концепцията на България за въвеждане на системата, ЕК изисква страната ни да представи основен план, който да съдържа конкретни стъпки, разчет за финансови ресурси, крайни срокове и отговорни лица.

Българската страна пое ангажимента да предостави своевременно информация по всяка отправена препоръка и констатация от европейските експерти. Изграждането на Разплащателна агенция ще бъде основен акцент в следващото посещение за оценка от ЕК, което се очаква да бъде в средата на тази година./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.