1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Създаване на Национален млечен борд е структуроопределящ елемент за млечния сектор

Създаване на Национален млечен борд е структуроопределящ елемент за млечния сектор

Основната му цел е да подпомага развитието на млекопроизводството, преработката на мляко и търговията с млечни продукти, както и да защитава интересите на своите членове.

 

Създаването на Национален млечен борд е структуроопределящ елемент в работата на млечния сектор в България. Това заяви зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев при откриване на Учредителното събрание на борда в Министерството на земеделието и горите (МЗГ), съобщиха от МЗГ. Сдружението е резултат от отличния диалог между представителите на държавната власт и браншовите организации и от дейността на Консултативния съвет по млякото през последните три години, допълни Бойко Боев.

Националният млечен борд е юридическо лице, сдружение на производители, преработватели, търговци на мляко и млечни продукти и развъдни асоциации в млечното животновъдство. 

Основната му цел е да подпомага развитието на млекопроизводството, преработката на мляко и търговията с млечни продукти, както и да защитава интересите на своите членове. Създаването на борда е регламентирано в Закона за животновъдството. Организацията ще осъществява защита и контрол на произхода, качеството и автентичността на произвежданите и търгувани продукти. Бордът ще управлява и контролира качеството на суровото мляко чрез лаборатории, действащи на териториален принцип. След 2007 г. Сдружението ще участва в разпределението и контрола по спазването на индивидуалните квоти за краве мляко. Договорената с Европейския съюз годишна квота за България е в размер на 979 хил. тона. Друга функция на борда ще бъде да изготвя предложения за плащанията за мляко от европейските фондове. Бордът ще преценява и дали е необходима интервенционна намеса на пазара с цел поддържане на постоянни цени. Изготвянето на стратегия за развитие на млечния сектор и годишен доклад за неговото състояние, са сред основните задачи на сдружението, записани в неговия устав. Организацията ще представя регистър на млечните изделия, които имат защитено наименование за произход.

За ефективната работа на Националния млечен борд предстои изграждането на осем Регионални млечни борда със седалища в градовете Сливен, Пловдив, Кърджали, Благоевград, Враца, Плевен, Русе и Добрич.

За 2005 г. МЗГ чрез бюджетна субсидия осигурява 300 000 лева за създаване на Национален млечен борд и 550 хиляди лева за Регионални млечни бордове, съгласно Закона за изменение и допълнение на Закона за животновъдството.

Дейността на борда ще се финансира чрез целеви субсидии от Държавен фонд "Земеделие", консултантска дейност, дарения, средства от международни финансови институции и собствени приходи.

Управлението на борда се осъществява от Общо събрание, Управителен съвет от 11 члена и петчленен Контролен съвет, в които участват представители от министерствата на земеделието и горите, финансите, икономиката, здравеопазването, браншови организации, развъдни асоциации и научни институции.

За председател на Управителния съвет бе избран Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ), а за негов заместник Пламен Пенчев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите (НАМП). Контролният съвет се оглавява от Атанас Кискинов, изпълнителен директор на НАМП.

Създаването на Националния млечен борд ще улесни комуникацията между фермери, преработватели, търговци и държавната власт, като ще допринесе за подобряване на качеството на млякото в условията на пазарна икономика.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.