1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сектор "Мляко" и Европейския съюз обсъдиха в МЗГ

Сектор "Мляко" и Европейския съюз обсъдиха в МЗГ

От Европейската комисия са били категорични, че финансово подпомагане в сектора ще има само за производителите

 

В края на миналата седмица в Министерството на земеделието и горите се проведе среща на представители на Европейската комисия от сектор "Мляко" и ръководството на българските асоциации на млекопроизводителите и на млекопреработвателите.

Експерти от Дания, Холандия, Австрия, Белгия и Финландия, с ръководител холандецът Херман фон Щайн и директорът на дирекция "Животновъдство" в аграрното министерство Цветан Димитров разговаряха с българските браншовици за това докъде са стигнали в процеса на синхронизация с изискванията на Европейския съюз. "Целта на срещата беше представителите на Европейската комисия да ни разяснят как работи при тях Млечният борд, как трябва ние да променим начина си на работа и на организация най-вече. От нас пък искаха да научат какво е направено в сектор "Мляко", каза за Живко Георгиев, председател на Регионалната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите, който участва в срещата.

Приблизително по 200 души във всеки от 21 региона на страната са членовете на браншовите асоциации на млекопроизводителите. От Европейската комисия са били категорични, че финансово подпомагане в сектора ще има само за производителите. Преработвателите няма да бъдат подпомагани. На срещата е станало ясно, че цената в Еврозоната на литър сурово мляко в момента е 22 евроцента, като комисарите са съобщили, че доскоро е била 30 евроцента. Причината за спада в цената е по-голямото количество произведено мляко, което веднага води до интервенция на пазара, каза още Живко Георгиев.

Представителите на Европейската комисия от различните страни са запознали българските си колеги как работи секторът при тях. Тема на дискусиите са били и субсидиите за произведено качествено мляко и за фуражи след влизането на България в ЕС.

Предстои ни, макар и поетапно, да въведем всички европейски изисквания, които са поети като ангажимент от България в преговорите по присъединяването ни към съюза, категоричен е г-н Георгиев. Той сподели, че до края на тази година трябва да бъде приключена регистрацията на производителите на краве мляко, изкупвачите, на събирателни пунктове и на преработвателни предприятия. Пак до края на годината трябва да бъде приета наредба за въвеждане на системата за мониторинг за произведените и реализираните мляко и млечни продукти. Други изисквания са създаването на административен капацитет в сектора, оформянето на първична база данни за всеки от сегментите в сектора. Субсидирането на произведеното мляко от следващата година ще става на базата на документи, които задължително ще трябва да се попълват от производителите и от стопанисващите млекосъбирателните пунктове.

Създадена е работна група по евроинтеграция в браншовите организации в сектор "Мляко", която ще работи именно в посока на синхронизацията на родния сектор с тези в европейските страни./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.