1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Семинар, посветен на говедовъдството, се проведе в Габрово

Семинар, посветен на говедовъдството, се проведе в Габрово

Фермерите в района планираха да се обединят, за да защитават заедно интересите си

 

Преди няколко дни в гр.Севлиево се проведе семинар организиран от Областна служба за съвети в земеделието – Габрово и Националната асоциация на млекопроизводителите на тема "Селекция и репродукция в говедовъдството. Изисквания за получаване на качествено мляко. Възможности за финансиране на млекопроизводството и създаване на организации на производители".
Семинарът премина при голям интерес от страна на млекопроизводители от областта, представители на местната власт и различни институции.
  

Христо Христов – експерт от ДФ"Земеделие" за позна присъстващите с кредитите и субсидиите в млекопроизводството. Д-р Иван Иванов – началник отдел ДВСК-Габрово разясни ветеринарно-санитарните изисквания при добиването на сурово мляко и млекосъбирателните пунктове, както и изискванията и условията на ДВСК по вземането на пробите от мляко за получаване на субсидията. Д-р Георги Гинев – главен епизотолог в РВМС маркира основните и най-важни въпроси по идентификацията на животните и регистрацията на животновъдните обекти.

Участниците в семинара изслушаха и интересните лекции и представяния на д-р Бонев и доц.Банко Банев от Тракийски университет – "Значение на селекцията и репродукцията в млечното говедовъдство" – представяне на фирма "Селект" и "Получаване на качествено мляко и необходимост от съвременна техника в млекопроизводството" – представяне на фирма"Алфа-микс". Соня Христова представи продуктите на "Хрансервиз инженеринг" - комбинирани фуражи и добавки за животни и птици.

Петя Куманова – ръководител ОССЗ-Габрово представи основните принципи и мерки на Общата селскостопанска политика на ЕС в областта на млекопроизводството и адаптирането на отрасъла в следващите години.

Изпълнителния директор на Националната асоциация на млекопроизводителите инж.Атанас Кискинов запозна фермерите от региона с дейността на асоциацията , предложените промени в някои от мерките по SAPARD, които ще улеснят достъпа до програмата и създаването на организации на производители. Ролята на НАМП при изработване на наредбите в областта на млекопроизводството и участието на фермери в комисии, които ще наблюдават за възникнали нарушения при получаване на субсидия за произведено качествено мляко.

Разисквани бяха редица проблеми свързани с ролята на браншовите организации за защита интересите и подпомагане на своите членове, ниските изкупни цени на млякото, участието на държавата в регулиране на цените, високите цени на фуражите, вноса на сухите млека, проблемите на фермерите свързани с идентификацията на животните, регистрацията на ферми и лицензиране на млекосъбирателен пункт.

Широко дискутиран бе въпроса за обединението на фермерите, преодоляване на недоверието и оценяване на ползите от сдружаването. Въпреки изказаните противоречиви становища бе взето бе решение и избрана инициативна група по създаване на регионална организация, която до края на месец април съвместно с ОССЗ да се събере и обсъди процедурите и документите по учредяването.

Национална служба за съвети в земеделието

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.