1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще има пари по мярка 02 на САПАРД

Ще има пари по мярка 02 на САПАРД

 

Преработвателният сектор в селското стопанство може вече да отдъхне - ще има средства по линия на САПАРД за проекти, свързани с преработката. Ще припомним, че поради изчерпване на средствата, отпуснати по тази мярка, проектите чакат вече три месеца без да бъдат разглеждани. 

135 милиона евро ще бъдат вътрешно преструктурирани от средствата, определени за програма САПАРД и ще бъдат насочени към мярка 02, касаеща преработвателния сектор и мярка 03 за развитие на селските райони и селския туризъм. Това решение на Комитета STAR (съгласувателен орган към ЕС) беше официално обявено в четвъртък, 21 юли.
Около 105 млн. евро е допълнителният инвестиционен ресурс, определен за втора мярка и 30 млн. евро са допълнителните средства за инвестиции по трета мярка. Според решението на Комитета STAR лимитът за изграждането на кланици се увеличава на 5 милиона евро, като общият лимит на инвестициите в тази сфера е 25 млн. евро. В размер на 50 млн. евро е определена общата стойност на инвестициите, насочени за изграждането на тържища и пазари за плодове и зеленчуци в страната. Това са целеви линии, за които има специално отделен ресурс.

От 500 000 на 250 000 е намален лимитът на инвестиционната стойност на проекти, касаещи развитието на селските райони и насърчаването на селския туризъм. Предстои това решение на комитета да бъде подписано от Европейската комисия и в началото на октомври да започне отново прием на документи и разглеждане на проекти по двете мерки на програма САПАРД. По този начин се дава повторна възможност да се кандидатства и да се получи финансиране по предприсъединителната програма, смятат от аграрното министерство./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.