1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Системата за здравния статус на животните в НВМС е пълна с грешки

Системата за здравния статус на животните в НВМС е пълна с грешки

Следващата сряда от асоциацията са планирали да протестират пред ДФЗ

Информацията в изградената от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) система за здравния статус на животните у нас е неточна и често дори напълно погрешна. За това са сигнализирали десетки животновъди в Националната асоциацията на млекопроизводителите в България, отишли да подадат своите заявления за държавна помощ, за която бяха отпуснати общо 60 млн. лв. след поредицата от протестите. Пред Агенция „Фокус” председателят на асоциацията Андриан Цаконски обяснява, че очевидно информацията за броя на животните в системата е попълвана погрешно, тъй като не отговаря на действителността. „Там е пълна каша - просто с овците и козите имаме големи проблеми. Някои хора имат по 200 овце, а системата показва, че са 300 или 400, други хора пък въобще ги няма в списъците на РВМС-тата по страната. Други пък излизат на чуждо име”, коментира той.

В същото време още няма конкретни резултати и по изграждането на новата система за индентификация на животните, по която се очаква животновъдите да получават европейски помощи. Проблеми създавали от Разплащателната агенция (Държавен фонд „Земеделие”), които се съпротивлявали на изграждането на системата, за която животновъдите настояват цяла година.

Следващата сряда от асоциацията са планирали да протестират пред ДФЗ, ако до днес не бъде възобновена работата по изграждането на системата. По принцип системата трябва да бъде изградена във всички РВМС-та и да се свърже с Разплащателната агенция (ДФЗ), като след това задължително трябва да бъде акредитирана от Европейската комисия, за да може да разплаща европейски средства.

За догодина в бюджета са предвидени общо 61 млн. лв. за животновъдите като помощи за литър качествено мляко и за глава животно. Стопаните у нас обаче силно се надяват да могат да получат и европейските субсидии, които техните колеги от Румъния вземат от ЕС още от миналата година - еднократна помощ от 170 евро на крава и по 30 евро за овца или коза.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.