1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След приемане на страната ни ще бъде външна граница на Европейската общност

След приемане на страната ни ще бъде външна граница на Европейската общност

Граничният фитосанитарен инспекционен пункт-Гюешево ще гарантира недопускане на територията на нашата страна и ЕС на карантинни вредители при внос на особено рискови стоки като картофи, пипер, домати, тютюн, посадъчен материал, рязан цвят, разсади и др.

 

След приемане на България в ЕС, страната ни ще бъде външна граница на Европейската общност и в този смисъл МЗГ, респективно Националната служба за растителна защита /НСРЗ/ трябва да отговори на всички изисквания за извършване на надежден и сигурен фитосанитарен контрол при внос на растителни продукти. Това каза днес зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова при откриване на реконструирания според европейските стандарти граничен фитосанитарен инспекционен пункт, включен в материалната база на ГКПП- Гюешево.

Функционирането на този пункт ще бъде бариера за проникване и разпространение на карантинни вредители, както в нашата страна, така и в страните от Европейския съюз. Дейността на контролните органи, осъществяващи фитосанитарен контрол е от изключително важно значение, защото ефективните им действия ще предотвратяват евентуални икономически загуби за България и земеделските ни производители, подчерта още д-р Светла Бъчварова.

Граничният фитосанитарен инспекционен пункт-Гюешево ще гарантира недопускане на територията на нашата страна и ЕС на карантинни вредители при внос на особено рискови стоки като картофи, пипер, домати, тютюн, посадъчен материал, рязан цвят, разсади и др.

Обектът се състои от офис за документална обработка на вноса, износа и транзита, лаборатория за извършване на първичен лабораторен анализ и идентификация на място, специализиран склад за съхранение под контрол на взетите проби и обслужващи / сервизни помещения – за фитосанитарните инспектори. Пунктът е обезпечен с висококачествена телекомуникационна оптична свързаност за работа в мрежа с Районната служба за растителна защита-Кюстендил, НСРЗ – София и в бъдеще с другите ГКПП в България. Офис-лабораторията за фитосанитарен контрол с наличната си модернизирана база функционира в непрекъснат 24 часов работен режим. Пълното лабораторно оборудване и средствата за комуникация в пункта са доставени по проект на програма ФАР. Обектът е пряка инвестиция на МЗГ на стойност 63 000 лева. Консултант и страна- наблюдател от ЕС е Франция.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.