1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След присъединяването на България към Европейския съюз от субсидиране ще отпаднат над 42 хил. тютюнопроизводители

След присъединяването на България към Европейския съюз от субсидиране ще отпаднат над 42 хил. тютюнопроизводители

 

След присъединяването на България към Европейския съюз от субсидиране ще отпаднат над 42 хил. тютюнопроизводители, съобщи изпълнителният директор на фонд "Тютюн" Гюрсел Емин на семинар, организиран от агроминистерството и ДПС. На форума дойдоха и кметовете на общини, които се занимават с отглеждане на тютюн.

В момента са регистрирани 66 200 производители. След присъединяването към ЕС обаче субсидии ще получават само тези, които отглеждат най-малко 5 декара тютюн, тъй като ще се прилага схемата за единно плащане на площ. Регистрираните сега производители с точно пет или над пет декара са 22 120, сочат данните на фонда. Останалите дребни стопани ще трябва да се групират помежду си или да влязат в организация, за да получават субсидии.

Гюрсел Емин призна, че прилагането на схемата за единно плащане на площ ще доведе и до значително понижаване на доходите на тютюнопроизводителите, които сега се генерират основно от държавните субсидии и поддържаните минимални изкупни цени. В ЕС няма минимални изкупни цени. Емин обвини кметовете, че не се спазва стриктно разпределената от общините квота за производство на тютюн. Някои стопани си позволявали да засаждат повече площи и оттам се нарушава квотата. Така се получават по-големи количества тютюн, които фирмите отказват да изкупуват, защото не са ги заявили и не могат да ги реализират. Кметът на Кърджали Хасан Азис обясни, че ако са предоставени нереални данни от общините и са заявени по-големи количества, фирмите и фонд "Тютюн" могат да ги коригират. Кметът на Гърмен Ахмед Башев директно поиска кметските наместници да отпаднат от разпределението на квотите.

Кметовете се оплакаха, че фирмите анулират договори на тютюнопроизводители, които са получили квоти в една община, но отглеждат продукцията си в друга. Гюрсел Емин обясни, че търговците имат право да анулират договорите, защото се нарушават качествените показатели. Фирмите сами определят от кой регион да изкупуват и с кой производител да сключат договор, като фондът, кметовете и министерството не могат да влияят.
 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.