1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сложиха лимит на домашната ракия

Сложиха лимит на домашната ракия

Депутатите забраниха продажбата на алкохол в пластмасови бутилки

 

Всяко семейство има право да си вари до 50 литра ракия на година. Това решиха депутатите при второто четене на Закона за виното и спиртните напитки. Народните избраници изчислиха, че това количество се равнява на 2000 алкохолни градуса.

За всеки произведен литър над нормата ще се плаща акциз. Хората могат да правят ракия за семейна консумация само от собствено грозде, което е отгледано в личното стопанство или е купено, пише още в закона.

От 1 януари 2005 г. се забранява продажбата на наливни ракии и други спиртни напитки. Ограничението няма да важи само за търговията межд регистрирани производители.

Който наруши забраната, рискува да отнесе глоба от 3000 до 5000 лв. или имуществена санкция до 10 000 хил. лв. Законът слага край и на продажбата на спиртни напитки в пластмасови бутилки над 0,2 л. Това е първата основна крачка за ограничаване производството на фалшив алкохол, похвали се шефът на земеделската комисия Пламен Моллов.

Производството и продажбата на ментета ще се наказва с глоба от 10 000 до 30 000 лв., или имуществена санкция от 30 000 до 100 000 лв. Санкцията за тези, които варят ракия в нерегистриран казан, е до 150 хил.лв./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.