Културата е много подходяща за производство на биогориво
В България се произвежда биогориво най-вече от рапицата, а не от соя, която има по-добри качества. Това съобщи Георги Георгиев – зам.-директор на филиала на Института по зърнени култури в Павликени, където се прави селекция и се разработват технологии за производство на различни видове соя още от 1975 г.
Така вече има създадени над десет български сорта, които се сеят от родните ни производители. Зам.-директорът на института в Павликени не можа да посочи кой е най-добрият разработен от тях сорт соя, защото според разположението на населеното място, където ще се отглежда културата, се препоръчва определеният вид. Един се отглежда в по-топли и сухи райони, а друг сорт обича повече вода и по-малко слънце.
Според мнението на специалистите климатът в България е сравнително подходящ за отглеждането на соя. "Колкото са подходящи условията за царевица, толкова и за соя, дори тя издържа на краткотрайни суши повече от царевицата" – категоричен беше Георги Георгиев. Той посочи, че в миналото в страната са се отглеждали близо един милион декара соя, а сега площите са близо десет хиляди декара. Причината за намалелите площи е, че страната внася изключително много соя от Аржентина и САЩ, която пристига като готов продукт за фуражните смески.
Спрямо миналата година цената на соята е скочила почти двойно, обявиха от института. Сега най-разпространената цена на соя е около 450 долара за тон.
Заместник-директорът на института в Павликени коментира, че в САЩ основно правят биогориво от соя, а в България най-вече от рапица. "Всички съседи в това отношение са доста по-напред от нас. И докато в България производството на соя не се развива, то в Македония и Турция се развива добре, дори в Украйна са си поставили цел да увеличат добива на соята за енергийни цели" – каза Георгиев и добави, че соята е определена за стратегическа култура на нашия век.