1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спират с живи вериги евтиния хляб

Спират с живи вериги евтиния хляб

Махат митата и за внос на пшеница от догодина

 

Нулеви мита за внос на пшеница ще бъдат въведени от началото на 2004 г. Целта е да бъде спряно спекулативното покачване на цените на брашното и хляба. Това ще бъде предложено на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев. Той добави, че за цялата следваща година се предвижда да действат нулеви мита и при внос на ечемик, овес и ръж.

Хлебопроизводители от Русе се заканиха да блокират с живи вериги главните пътища към града от София, Варна и Силистра. Те няма да пускат в града камионите на фирмите монополисти, които заливат Русе с евтини самуни. Това съобщи зам.-председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Петър Миланов.

Решението за протестите ще бъде взето на федеративен съвет, който ще се проведе след седмица в София. Производителите ще поставят отново исканията си за законови мерки срещу спекулата с хляба и ревизия на Държавния резерв. Производството на зърно и на хляб не трябва да са дейност на една и съща фирма, а надценката на търговеца не бива да надвишава 10%, както е в цял свят, казаха частните хлебари.

Те обвиняват правителството, че допуска мощни фирми като пловдивската "Симит", добричките "Златна Добруджа" и "Савимекс", разградската "Млин" и сливенската "Мелинвест" да подбиват цените. Те са взели големи количества зърно от Държавния резерв на преференциални цени срещу обещанието да го върнат от новата реколта през следващата година. Затова сега продават хляба си средно за 40 ст. при себестойност на брашното 39 ст. Освен това голяма част от продукцията им е пълна с фуражна пшеница, заяви Миланов. Той съобщи, че складовете, в които се съхранява зърно от Държавния резерв в русенските села Образцов чифлик, Бяла и Две могили, са празни. Ситуацията през зимата на 1996-1997 г., когато управляваше кабинетът Виденов, е била далеч по-нормална от сегашната, коментира Миланов./standartnews.com

  AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.