1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Средната цена на хляба в страната е под 1 лев за кг, съобщи министърът на земеделието Мехмед Дикме

Средната цена на хляба в страната е под 1 лев за кг, съобщи министърът на земеделието Мехмед Дикме

Около 450-500 хиляди тона зърно са нужни на страната до нова реколта, която се очаква да е добра.

 

Средната цена на хляба в страната е под 1 лев за кг, съобщи министърът на земеделието Мехмед Дикме по време на парламентарния контрол. Той коментира, че очакванията за цени от 1,5-2 лв. за хляба няма да се сбъднат.

Министърът на земеделието припомни взетите от правителството мерки през есента, които са довели до стабилизиране и спад в цените на зърното, брашното и хляба. В момента на борсата пшеницата се предлага по 300 лева за тон, но няма търсене и при това положение не можем да говорим за криза, заяви Мехмед Дикме. Той допълни, че брашното се предлага средно по 600 лева за тон. Според Дикме обаче имало спекулации на пазара и те са в това, че държавното зърно се е продавало евтино, но мелниците са предлагали скъпо, произведеното от него брашно.

Около 450-500 хиляди тона зърно са нужни на страната до нова реколта, която се очаква да е добра, посочи още министърът. Депутатът от БЗНС-НС Моньо Христов няколко пъти обвини аграрния министър в лъжа за изнасяните данни за засетите площи и субсидиите за земеделските стопани и призова мнозинството да си оттегли министъра, за да не се налага опозицията да му иска оставката./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.