1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира нов проект по програма ФАР

Стартира нов проект по програма ФАР

 

Стартира нов проект за "Подобряване на диагностичната система за контрол върху здравето на животните и подобряване контрола върху фуражите и хранителните добавки". Проектът е на стойност 500 000 евро и се реализира по линия на Програма ФАР. Националната ветеринарномедицинска служба и Национална служба по зърното и фуражите са бенефициенти от българска страна, като Гърция и Холандия също са изпълнители по проекта.

В рамките на България проекта "Подобряване на диагностичната система за контрол върху здравето на животните и подобряване контрола върху фуражите и хранителните добавки" е разделен на два компонента, като първият е възложен за изпълнение на НВМС. Задачите по първия компонент включват запознаване на български ветеринарни лекари с принципите на европейското законодателство, практическо обучение за опазване на здравето на животните, както и своевременна и прецизна диагностика на заразни и опасни за хората заболявания по домашните животни. По първия компонент е предвидено изготвянето на програми за наблюдение и планове за спешни мерки при възникване на епидемии от заразни заболявания по животните.

Националната служба по зърното и фуражите ще изпълнява задачите по втория компонент на проекта, свързани с контрола върху качеството и състава на храните за животни, наличието на вредни или опасни за животните и хората добавки, примеси и остатъчни вещества.

Провеждането на 20 семинара за обучение на български експерти в Гърция и Холандия в продължение на 15 седмици също са предвидени в дейностите по проекта. На семинарите български специалисти ще се запознаят с диагностичните методи и техники, приети от ЕС, с  цел да придобият практически умения.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.