1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира партньорство между най-голямата говедовъдна браншова организация у нас и Сардинската Конфедерация

Стартира партньорство между най-голямата говедовъдна браншова организация у нас и Сардинската Конфедерация

Предстои сътрудничество и обмяна на опит

Делова среща между Рангел Матански, съпредседател на НСГБ,  и Маурицио Онорато, регионален директор на Сардинската Конфедерация, се проведе през януари. В хода на разговорите са били засегнати теми относно естеството на работа на двете организации.
Сардинската Конфедерация е регионално поделение на Генерална Италианска Конфедерация на земеделието, която е най-голямата и най-стара земеделска организация на Апенините. Основната цел на италианската браншова организация се състои в подпомагане, промотиране и защитаване на земеделските и хранително-преработвателните предприятия в Италия. Сардинската структура се управлява от координационно звено – Областна федерация на земеделците, и се състои от 4 провинционални звена. Основните членове на конфедерацията са професионални земеделци, които ползват външна работна ръка и са с размери около средните за района. Те представляват традиционните отрасли на земеделието за острова – млекопроизводство и преработка на овче, козе и краве мляко, производство и преработка на месо, производство на зеленчуци (предимно артишок и домати), твърда пшеница, ориз, лозарство, винарство, производство маслини и преработката им. Месодайното животновъдство е развито най-вече в северната част на острова, а млечното направление е съсредоточено основно на територията, на която оперира млечен кооператив с 60-годишна история - Арборея. За тези два сектора е съставен план за развитие от Областната администрация, в допълнение на националното и европейското финансиране, което е стабилизирало секторите и е помогнало за тяхното развитие. До момента подпомагането за животните е било основно на база хуманно отношение, като приоритет е даван на свиневъдството и овцевъдството. От настоящия програмен период с приоритет е говедовъдството и по-специално – процедури за подобряване на условията за отглеждането на животните. Предвидено е да се финансират дейности по намаляване на замърсяването с нитрати и преместването на част от говедата от района на кооператива Арборея към други обезлюдени райони, чрез предоставяне на финансови стимули.

От своя страна, г-н Матански представи ситуацията в земеделския сектор в България. В края на срещата той поднесе на италианския си гост традиционни български сувенири и вино.

Следваща стъпка е цялото ръководство на НСГБ да върне визитата през месец юни, а членове на ръководството на Конфедерацията ще посетят България през месец септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.