1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира Проект "Подготовка на програма за развитие на земеделието и селските райони в Странджа-Сакар"

Стартира Проект "Подготовка на програма за развитие на земеделието и селските райони в Странджа-Сакар"

Министър Мехмед Дикме и Нийл Буне подписаха споразумението за финансиране на проекта на 15 април 2004 г.

 

Заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев и Постоянният представител на ПРООН за България Нийл Буне официално ще обявят стартиране на Проект "Подготовка на програма за развитие на земеделието и селските райони в Странджа-Сакар" на 4 юни 2004г. от 12.30 часа в залата на общинска администрация в Елхово.

Министър Мехмед Дикме и Нийл Буне подписаха споразумението за финансиране на проекта на 15 април 2004 г. Настоящият проект има за цел подготвянето на средносрочна програма за развитие на земеделието и селските райони в Странджа-Сакар за периода 2005 - 2007 година. Подготовката предвижда събиране на всички необходими данни и извършване на специализирани анализи за идентифициране на потенциала за развитие. Ще бъдат изготвени детайлни почвено-климатични и екологични профили, социално икономически характеристики и преглед на актуалните планови документи и проекти. На тази основа ще бъдат определени приоритетни мерки за развитие на региона, включително пилотни механизми за подобряване на достъпа до структурните фондове на ЕС.

Програмата ще бъде разработена с възможно най-широко участие на местните заинтересовани страни и съответните национални институции, включени в състава на Разширената работна група по проекта. Ще се търси сътрудничество и с други изпълнявани към момента или предстоящи проекти и програми в Странджа-Сакар с цел надграждане върху вече постигнати резултати.

Потенциални източници за финансиране на ПРЗСРСС са Държавен фонд "Земеделие", Закон за държавния бюджет за съответните години, пред-присъединителните програми на ЕС (САПАРД и ФАР), инструменти на ПРООН и други подкрепяни от донори проекти.

Програмата за развитие на земеделието и селските райони в Странджа-Сакар (ПРЗСРСС) ще бъде третата регионална програма, изготвена от Министерството на земеделието и горите. Тя ще бъде приета от Колегиума на МЗГ и от Министерски съвет и утвърдена като документ на националната политика за развитието на региона. С ПМС №15/ 03.04.2003 г. е приета Програма за развитие на алтернативно земеделие в Родопите, a с ПМС № 35 /11.09.2003 г. Програма за развитие на земеделието в Северозападна България за 2003-2006 г.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.