1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стефан Юруков: Горещото време и изоставените земеделски земи са причините за честите пожари в южните части на страната

Стефан Юруков: Горещото време и изоставените земеделски земи са причините за честите пожари в южните части на страната

Преди да бъдат залесени, обикновено опожарените територии се почистват

 

В района на Свиленград и Харманли често стават пожари, защото обикновено през лятото температурите там са много високи и има много изоставени земеделски земи, които са обрасли с треви и изсъхнали, са изключително пожароопасни. Това каза председателят на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков. По думите му най-малкото невнимание - небрежно хвърлен фас или появата на някакъв друг източник на огън, може да предизвика сериозен пожар. „Ние правим непрекъснати дежурства с пожаронаблюдатели, но така или иначе пожари стават”, каза Юруков.

Преди да бъдат залесени, обикновено опожарените територии се почистват. Така например се очаква да бъдат залесени териториите с изгорели гори от миналогодишни пожари. Предвидени са средства за такава дейност, обясни председателят на ДАГ. „Въпросът е да се прецени кой дървесен вид е по-устойчив на пожар и с какви други противопожарни мероприятия се прави така, че да се намали рискът от пожари, защото - съгласете се, че не е логично, ако всяка година в определен район гори, ние да продължаваме да садим бор”, отбеляза Юруков.

Най-честата причина за възникване на пожари е, когато частни стопани палят стърнищата на нивите, за да може да изгорят отпадъците и да се обработва по-лесно почвата. Много е лесно, когато периодът е сух, от селскостопанските територии, пожарът да се прехвърли в горските части. А влезе ли там, тогава гасенето става много трудно, обясни той.

За разлика от Испания, Гърция и Южна Франция, България е доста по-назад по броя на възникналите горски пожари, но през последните години, когато има силни засушавания в южните частни на страната ни, страдаме доста често от пожари, посочи още председателят на ДАГ.

„Необходимо е да се съобразим с промените в климата, с много топлите засушливи лета. Още при създаването на горски култури, е необходимо да има достъп до тях, да има пътища и някакви водоизточници, от които при нужда, пожарните да зареждат вода. Важно е горите да се наблюдават и да се реагира в първите минути по възникнал огън”, каза още той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.