1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стив Рийд е новият британски аграрен министър

Стив Рийд е новият британски аграрен министър

Преди да спечели своето място в парламента, Рийд е изпълнявал и ролите на министър на правосъдието и министър на финансите в правителството в сянка на опозициятa

Стив Рийд е новият министър на селското стопанство, околната среда и храните в Обединеното кралство. Той беше номиниран от новия министър-председател Кийр Стармър, след като Лейбъристите спечелиха убедителна победа при парламентарните избори миналата седмица и сложиха край на 14-годишното управление на Консерваторите.
 
Рийд заменя досегашния министър Стив Баркли, който беше на поста в кабинета на Риши Сунак от 13 ноември миналата година. От септември 2023 Рийд беше министър на земеделието и в правителството в сянка.
 
Преди да спечели своето място в парламента, Рийд е изпълнявал и ролите на министър на правосъдието и министър на финансите в правителството в сянка на опозицията.
Конфедерацията на аграрната индустрия на Острова приветства избора на новия ръководител на министерството, изтъквайки, че секторът отчаяно се нуждае от по-голяма сигурност, която да даде на бизнеса увереност и гаранции за инвестиции. От организацията посочиха, че страната се нуждае от нов подход към продоволствената сигурност, която да осигури стандарти за устойчивост във веригите за снабдяване.
 
В същото време доскорошната председателка на Националния фермерски съюз Минет Батърс беше издигната в благороднически ранг и като баронеса ще бъде сред лордовете в Горната камара на британския парламент. Батърс, чийто трети две-годишен мандат изтече през пролетта, беше първата жена начело на Фермерския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.