1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стопани не знаят как да се сдружават

Стопани не знаят как да се сдружават

Сдруженията са основен елемент от общата организация на пазара на ЕС в различни сектори.

 

Най-сетне в Министерството на земеделието и горите някои мозъци увряха и с решенията си помръднаха Наредба Nо 24, приета още през 2001 год., която дава право на фермерите да се сдружават. От лятото на 2003 г. вече и САПАРД има приети указания за създаването им. Програмата осигурява финансовото подпомагане на групите.

Сдруженията са основен елемент от общата организация на пазара на ЕС в различни сектори, но за родните земеделски производители са пълна новост. Освен това изискванията за тях въобще не бяха синхронизирани с българските условия. И това го показа самата практика - досега и в страната, и в областта цели три години нито една организация не е кандидатствала пред агроминистерството за признаване статута й.

Една от причините за това е, че в правилата на наредбата летвата беше вдигната много високо. Бяха заложени критерии - непостижими при сегашното състояние на земеделското производство. Сега се очакват по-ниските минимални изисквания по отношение броя на членовете, оборота, общия обем на продукцията или размера на обработваемата земя, да създадат условия за стимулиране сдружаването на производителите. Но има и нещо друго - нашенските производители, особено дребните, не са наясно въобще за какво става дума. Така че е наложително във всяка областна дирекция по земеделие и гори, във всяка служба за съвети в земеделието, да има повече информация за ползата от сдружаването. Стопаните трябва да знаят как да се сдружат, а ако не - какво ще изгубят./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.