1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Страните в Югоизточна Европа ще създадат работна група, която да разработи стратегия за развитието на лозарството и винарството в региона

Страните в Югоизточна Европа ще създадат работна група, която да разработи стратегия за развитието на лозарството и винарството в региона

 

Министърът на земеделието Мехмед Дикме предложи на колегите си от страните в Югоизточна Европа да създадат постоянно действаща работна група, която да разработи дългосрочна стратегия за развитието на лозарството и винарството в региона.

Това стана в рамките на международната конференция на високо ниво под надслов "Инициатива за развитието на винарството и лозарството в страните от Югоизточна Европа", проведена вчера в Пловдив.

Министърът предложи още конференцията да стане ежегодна и участие в нея да взимат не само политически ръководители, а и експерти, които да обсъждат напредъка и проблемите във винопроизводството. От докладите, които бяха изнесени тук, се вижда че проблемите пред страните в преход са едни и същи. Надявам се по такъв начин заедно да търсим решенията, посочи министър Дикме, който председателстваше форума.

Срещата беше организирана от Министерството на земеделието и горите със съдействието на Германското дружество за техническо сътрудничество (ГТЦ) и Националната лозаро – винарска камара и се проведе в рамките на изложението "Винария 2004" в Пловдив.

На конференцията участваха с изказвания и доклади министрите на Албания и Македония - Агрон Дука и Славко Петров, посланикът на Германия у нас Н.Пр. Харалд Киндерман, зам.-министрите на Румъния и Сърбия – Адам Крачунеску и Драган Маркович и Херман Рекнагел от Германското дружество за техническо сътрудничество (ГТЦ). Поздравителен адрес към участниците във форума беше изпратен и от министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Приветствия към участниците отправиха Ханко фон Кнобелсдорф (ГТЦ) и председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Никола Николов.

От страна на Министерството на земеделието и горите изказване направи зам.-министър Бойко Боев. В него той посочи, че основни цели на правителството в този бранш са модернизирането на технологиите и оборудването в областта на винопроизводството, обединяването на интересите на производителите и потребителите, както и постигането на практическа насоченост в професионалното образование. Зам.-министър Боев припомни, че вече е изграден Национален резерв с права за засаждане на винени сортове лози, като начин за възстановяване на лозарския потенциал. Близо 77 млн. лв. са инвестициите в бранша, които са направени чрез програма САПАРД през последните две години, допълни той.

Министър Мехмед Дикме информира колегите си, че българските вина възстановяват позициите си и посочи, че над 80 % от произведената продукция се реализира на външния пазар. България изнася основно за страните от Европейския съюз, САЩ и Япония. За целта държавата и производителите правят доброволни отчисления за реклама на родната продукция. Още през миналата година правителството разгледа и одобри на оперативно заседание Стратегия за развитието на лозарството и винарството, която е основен документ, от който се ръководи министерството. Много държим и на сътрудничеството с неправителствения сектор, в този случай НЛВК, каза министърът.
В отговор на въпрос за хода на преговорите с Европейската комисия по глава 7 "Земеделие", земеделският министър напомни, че България е представила преговорната си позиция по отношение на квотите за производство и изрази очакването си още през април да получим становището на комисията./МЗГ

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.