1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидии и кредит за торове

Субсидии и кредит за торове

Минерални торове чрез ДФ ЗЕМЕДЕЛИЕ

Държавен фонд “Земеделие” откри целева финансова линия за предоставяне на кредит и субсидия за купуване на минерални торове за предсеитбено торене на посевите с пшеница, реколта 2005 год., в размер на 18 000 000 лева, от които за кредит са предвидени 9 000 000 лева и още толкова е субсидията.
Целевата финансова линия може да се ползва от физически лица, еднолични търговци или юридически лица, регистрирани като земеделски производители в съответната областна дирекция “Земеделие и гори”. Максималната площ, за която един земеделски производител може да кандидатства с договор пред фонд “Земеделие” е 6000 дка.
Чрез финансовата линия държавата финансира част от предсеитбеното торене на посевите с пшеница като параметрите са до 6 лева на декар с ДДС за амониева селитра, троен суперфосфат, амофос или карбамид, от които 3 лева на декар с ДДС са кредит и 3 лева на декар с ДДС - субсидия. В указанията на държавен фонд “Земеделие” са упоменати и пределните цени на отделните видове минерални торове, които са в съответствие с офертите на торовите заводи в страната и с тези на фирмите-вносителки. Кредитът по целевата финансова линия е с 3-процентна годишна лихва от деня на получаването в срок до 30 септември 2005 год. Срокът на приемането на документите в областните дирекции на фонда е 15 ноември 2004 год., а срокът за усвояване на средствата е до 15 декември 2004 год.
В същото време за първи път в есенна кампания ще се дават по 2 лева на декар субсидия за дизелово гориво. През тази есен са залага на сеитбата със семена от първо размножение, за което се дават 4 лева на дка, а за второ - 3 лева. Така като се съберат финасовите средства, които държавата отпуска за подкрепа на зърнопроизводителите, се получава сума от 25 лева на декар за семена, торове, препарати и горива./mont-press.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.