1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидиите не стигат и се създава неконкурентна среда

Субсидиите не стигат и се създава неконкурентна среда

 

По време на еднодневната визита на министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме в Плевен на 29 септември следобедните часове бяха отделени за срещата му с представители на селскостопанския сектор от региона. Председатели на кооперации и арендатори открито поискаха обяснение от аграрния министър защо субсидиите не стигат и защо "разпределението" им е на принципа на среднощните опашки от все още незабравени отминали времена. Субсидиите не стигат и аз съм съгласен, че се създава неконкурентна среда, не скри министър Дикме, с което нажежи обстановката в зала "Плевен". Защото конкретният въпрос беше защо разпределението на субсидиите е неравномерно за кооперации и за арендатори.

Министър Дикме припомни, че ситуацията вече не е такава и разпределението е равномерно. "Площите са изравнени и от 3 000 декара сега вече се подпомагат по 5-6 хиляди декара", каза той. Когато обаче формулира принципа на разпределение на субсидиите - "първи дошъл, първи обслужен", залата се надигна и се наложи областният управител да прикани присъстващите да запазят спокойствие. И тишина. "Защо тази година толкова бързо свършиха средствата? От една страна заради доверието, което имат вече земеделските производители към фонда и интереса им към финансовите линии. Направихме всичко възможно от средата на август линиите да започнат, за да могат стопаните да бъдат подготвени за стартирането на есенната сеитба. Но аз не разбирам защо ние винаги се оплакваме и търсим причината в някого другиго? Защото се получава точно така - до януари някои сеят пшеница, а после се оплакват, че добивите са ниски. Ами какви да са при такава сеитба? От друга страна в минали години не се сееше навреме, защото хората нямаха ресурс. В момента ситуацията е друга и това трябва да се отчете - над 20% от общо очакваните площи в страната са вече засети", обясни министър Дикме. Макар че министърът говори ясно, земеделците от Плевен и региона не се съгласиха с него. На много от въпросите министърът не можа да отговори.

Остана решението задалите такива въпроси да ги отправят в писмен вид до аграрното министерство и да чакат отговор оттам. Като цяло обаче, според министър Дикме, причината да не стигат парите за финансово подпомагане е в това, че в страната се сеят около 13 милиона декара с есенници, а държавата може да подпомогне едва 3 милиона декара. Той обеща да си вземе бележка и още за предстоящата пролетна кампания да бъдат намалени площите, които се подпомагат. Така повече стопани ще могат да бъдат финансирани./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.