1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидиите за обработка на земя ще бъдат преведени на производителите веднага щом бъдат отпуснати от финансовото министерство

Субсидиите за обработка на земя ще бъдат преведени на производителите веднага щом бъдат отпуснати от финансовото министерство

За 2010 г. са предвидени 300 млн. лв. за подпомагане на обработката на земя и за животновъдство

 

Субсидиите за обработка на земя ще бъдат платени на фермерите веднага щом финансовото министерство отпусне ресурс за тях. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща със земеделци в Свищов, на която присъства и главният секретар на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров, както и директорите на регионалните звена на областната земеделска служба и на фонд „Земеделие. Найденов беше категоричен, че всичко, което е трябвало да направи министерството и фонд „Земеделие”, за да бъдат пуснати парите на земеделците, е свършено. Необходимо е само средствата да бъдат преведени на сметката на фонда от финансовото ведомство. Найденов припомни, че за тази година за национални доплащания са предвидени 211 млн. лв. като 150 млн. лв. са за растениевъдите, а останалите – ще бъдат разпределени между животновъдите. Според изчисленията на експерти от фонд „Земеделие” производителите, които обработват земя ще получат по 22,14 лв. на декар (национални доплащания и директни плащания), а животновъдите по 103 лв. за животно (едър рогат добитък).

Министър Найденов коментира, че за следващата година са предвидени 300 млн. лв. за подпомагане на обработката на земя и за животновъдство като 150 млн. лв. вече са включени в бюджета на фонд „Земеделие”, а останалите ще бъдат отпуснати при условие, че няма влошаване на фискалната рамка. Освен това Европейската комисия ще отпусне допълнително още 3 млн. евро за млекопроизводителите.

На срещата земеделският министър коментира и проблема  с недостига на средства по мярка 121 за закупуване на земеделска техника по Програмата за развитие на селските райони. Найденов увери земеделските производители, че всички проекти, които са подадени до 1 ноември тази година ще бъдат разгледани от експертите от фонда. На тази дата беше спрян приемът на заявления по тази мярка, тъй като проектите, които бяха подадени надхвърляха финансовият ресурс по нея с около 60 млн. лв. Земеделският министър съобщи, че води разговори с Европейската комисия част от средствата от други мерки по програмата да бъдат прехвърлени към тези, към които има най-голям интерес, каквато е 121-ва. Според него има възможност да се вземат средства от мярката за подпомагане на полупазарните стопанства, тъй като ресурса по нея е 260 млн. евро, а има подадени проекти само за 9 млн. евро.

Преди месец от АЗПБ предложиха друго решение на проблема с недостига на средства по мярка 121. Според експертите трябва да бъдат договорени проекти за финансиране с 20 процента повече от наличния бюджет по мярка. Причината е, че обикновено около 20 на сто от земеделските производители се отказват от подадените проекти заради липса на финансиране. Освен това има тенденция стопаните да намаляват с една пета инвестициите като се отказват от част от планираните покупки на техника.

Поводът за посещението на Мирослав Найденов в Свищов беше откриването на модерна помпена станция за напояване, която се намира на брега на река Дунав и е изградена от Сдружение за напояване „Дунав”. Председателят на сдружението, който е и член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България Александър Караджов съобщи, че изграждането на съоръжението струва 600 000 лв. с ДДС. 80 процента от инвестицията за строителството на помпената станция са осигурени от държавата, а останалите 20 на сто са средства на сдружението. Капацитетът на съоръжението е да полива над 10 000 декара земя, обясни Караджов.

Очаква се след изграждането на помпена станция да се увеличи производителността в региона. По думите на Караджов добивите от зърнени култури са двойно по-високи, когато площите се напояват. Той посочи за пример, че  през 2009 са полети 3200 декара царевица и средния добив от декар е 1100 килограма.

На официалното откриване на помпената станция главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров връчи почетна грамота на Александър Караджов за цялостен принос за развитието и модернизацията на земеделието, както и за съхранение на традициите в района на Свищов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.