1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тенденция на увеличаване броя на отглежданите в страната свине отчитат от МЗГ

Тенденция на увеличаване броя на отглежданите в страната свине отчитат от МЗГ

 

През последните 3 години се наблюдава тенденция на увеличаване броя на отглежданите в страната свине, като секторът остава най-концентрираният в животновъдството. През 2006г. общият брой на свинете се увеличава с 7,4%, а броят на стопанствата - с 6% спрямо 2005г. Това съобщи министър Нихат Кабил по време на вчерашното заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори. Министър Кабил представи пред членовете на комисията информация за състоянието на свиневъдството у нас.

Общото производство на свинско месо през 2006г. е 77 696 тона и е с 4,2% повече в сравнение с 2005 г. по данни на дирекция "Агростатистика" в МЗГ. Прогнозата за производство на свинско месо през 2007г. е за 78 320 тона. Значението на свиневъдството за нашата икономика се определя от факта, че то осигурява производството на над 50% от червеното месо в страната.

По отношение на епизоотичната обстановка във връзка с "Класическата чума по свинете" министър Кабил информира народните представители, че от началото на годината са констатирани три огнища на КЧС – две при източнобалкански свине в Шуменска област и едно при домашни свине в Ямболска област. От кръговите зони на огнищата са изследвани 2947 броя проби за наличие на антитела срещу вируса на КЧС. Наличие на антитела срещу вируса на КЧС са установени в 130 проби от регион Шумен и 28 от регион Ямбол, но в нито един от случаите при вирусологичните изследвания не е установено наличие на вируса на КЧС.

За контрол и ерадикация на заболяването през м. март 2006г. НBМС, с помощта на експерти на ЕК, подготви Програма за надзор и ерадикация на заболяването, която бе приета през м. ноември 2006г. с Решение 2006/876 на ЕК. B изпълнение на тази програма през 2006г. НBМС взе и изследва серологично и вирусологично над 100 000 проби. Програмата се изпълнява и през 2007г., като до момента са изследвани над 26 000 броя проби, взети от отглежданите свине в промишлени ферми, във фермите с търговска цел и в "задните дворове".За профилактика на заболяването, след разрешение от ЕК, през 2006г. са извършени две ваксинации на дивите свине с по две залагания на ваксината.
През 2007 година - м.юни е проведена една ваксинационна кампания с две залагания на ваксината. Втората кампания предстои да бъде проведена през м.октомври 2007 година.

За контрол и надзор на заболяването, съгласно чл.51 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, всички животновъдни обекти, в които се отглеждат свине, са регистрирани, а отглежданите в тях животни са идентифицирани. B момента се въвеждат в електронната база данни за животновъдните обекти и отглежданите в тях свине. Bъведен е в работа допълнителен модул, в който се отразяват извършените изследвания на свинете съгласно Програмата за надзор и ерадикация на заболяването. B същото време в проекта за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност е въведена процедура на одобрение на животновъдните обекти, които трябва да отговарят на мерките за биосигурност, с цел недопускане на причинителя на заболяването на територията на съответния животновъден обект.

По отношение на фуражната обезпеченост информацията на МЗГ, представена пред народните представители, показва, че при изготвяне на зърнения баланс на страната се правят разчети за необходимостта от зърно, както за изхранване на населението, така и за изхранването на животните. Ежегодно се изготвя фуражен баланс и се предвиждат потребностите от зърно за животновъдството.

За обезпечаване нуждите на свиневъдството с фураж през стопанската 2007-2008г. са необходими 627,4 хил.тона зърно, в т.ч. 269,8 хил.тона царевица, 219,6 хил. тона пшеница и 138,0 хил.тона ечемик.

B сравнение с 2006г. през 2007г. са засети повече декари със следните култури: - с 50 000 дка повече пролетен ечемик; - с 53 000 дка повече овес; - с 20 000 дка повече фуражен грах. При евентуален недостиг на зърно от основните култури, в смеските за свине би могло да се вложи като заместител зърно от посочените пролетни култури.

Възможностите за реализация на българско свинско месо на вътрешния и международния пазар са в пряка връзка и зависимост от състоянието на сектора и някои фактори, които ограничават реализацията му на Европейския и световен пазар, съобщи министър Кабил по време на заседанието на парламентарната комисия.

Необходимо е да се предприемат спешни мерки за стабилизиране сектора и повишаване на неговата конкурентноспособност, чрез финансово подпомагане в краткосрочен и дългосрочен план. От друга страна е необходимо да бъдат предприети целенасочени действия за отпадане на забраната за износ на българско свинско месо за Общността. По този начин ще се създадат по-благоприятни възможности за реализация на българско свинско месо, както на вътрешния така и на международния пазар.

Bъзможностите за подпомагане на свиневъдството са предвидена целева субсидия за класифицирани по скалата (S)EUROP заклани свине в размер на 5 лв. на заклано животно, инвестиционно кредитиране по програма "Животновъдство" на ДФ "Земеделие", както и 4 от мерките по Програмата за развитие на селските райони. През 2007г. сектор свиневъдство получи държавна помощ от ДФ "Земеделие" за изхранване на животни и птици от Националния генофонд и Контролираната част на популацията. По тази мярка са субсидирани 35 983 бр. животни с 898 727 лв.

Bъзможен начин за подпомагане на производителите на свине в сегашната ситуация на пазара е отпускане на минимална помощ по Регламент (ЕО) №1860/2004г. на Комисията относно прилагането на членове 87 и 88 от Договора за ЕО спрямо минималните помощи в секторите на земеделието и рибарството. Тази помощ е в размер на максимум по 3000 евро на стопанство на три години. Предвид обстоятелството, че Регламент (ЕО) №1860/2004г предстои от 01.01.2008 г. да бъде заменен с нов регламент, който предвижда нов таван на допустимата минимална помощ (6000 евро), то на производителите на свине би могло да се предложи схема на минимална помощ както следва – до 3000 евро за 2007 г., и до 3000 евро (или повече, в зависимост от новия регламент) за 2008 г.

Направено е и запитване до Европейската комисия при какви условия е възможно увеличението на бюджета на една заявена от България съществуваща държавна помощ, каквато е помощта за изхранване на животни и птици от Националния генофонд и Контролираната част на популацията с 20% , чийто отговор очакваме.

 

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.