1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Трансгранична трудова борса за устойчива заетост

Трансгранична трудова борса за устойчива заетост

В мащабното събитие във Видин се включиха 16 наши и румънски фирми

Трансгранична трудова борса се проведе в Областния конферентен център в гр. Видин на 26.10.2018 г. Събитието беше в рамките на проекта "Трансгранични смесени центрове за устойчива заетост в областите на информационните технологии, туризма и селското стопанство", по програма INTERREG V-A Румъния-България. Проектът стартира на 13.05.2017 г. и приключва на 12.11.2018 г.

Една от заложените в него дейности беше организирането на трансгранична трудова борса, в която участваха 16 български и румънски фирми, в областите информационни технологии, туризъм и селско стопанство. Във форума участваха около 200 посетители. На база създаден каталог се направи презентация на участващите работодатели.
„Ние сме инициатори и идеолог на проекта, който разработихме през 2016 година, сподели Десислава Йорданова, председател на УС на Национален Туристически Клъстер „Българският пътеводител“. - Като основни проблеми идентифицирахме безработицата в пограничните региони на Румъния и България. Целта ни беше да подпомогнем всички безработни и търсещи работа в трите сфери: IT, туризъм и селско стопанство. Другата ни цел беше тези хора да научат малко повече за правната и данъчна рамка в двете държави. Според нас успяхме да достигнем всички заложени индикатори, като стремежът е този проект да продължи да насърчава безработните и работодателите да използват разработените онлайн инструменти.“ Те също бяха представени детайлно пред участниците в борсата. Платформата на проекта е от две интегрирани части на български, английски и румънски език: сайт за онлайн обучение с богата база данни по трите основни сектора. Темите са разработени с лекции и тест за усвоения материал, след чието успешно преминаване участниците получават сертификат към своя профил.

Втората част на платформата допълва обучението, чрез онлайн курсове и семинари в реално време с възможност за обратна връзка.
Създадена е и виртуална трудова борса, в която работодателите могат да публикуват обяви за работни места, а търсещите работа да кандидатстват за предпочитани позиции, публикувайки свое CV.

„При една добра екипност и координация нещата се случват, сподели Ваня Цакинска от Регионален Агробизнес Център-Видин и регионален координатор по проекта в областта на селското стопанство. - Изпълнихме дейностите, които са заложени в проекта и резултатите са налице. Трансгранична трудова борса не се прави толкова лесно, необходимо е да се получи една компилация от търсене и предлагане, и благодарение на това форумът е реалност.“

След официалната част заинтересованите лица имаха възможността да разговарят лично с представителите на участващите фирми, да научат повече за тяхната дейност, за критериите им при подбора на кадрите, за шансовете си при кандидатстване за определени позиции, да подадат CV, да обменят контакти, както и да се ориентират как да повишат квалификацията си, за да са конкурентни на пазара на труда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.