1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Три млекопреработвателни и две месопреработвателни предприятия от област Монтана са спрени от експлоатация

Три млекопреработвателни и две месопреработвателни предприятия от област Монтана са спрени от експлоатация

 
Три млекопреработвателни и две месопреработвателни предприятия от областта са спрени от експлоатация. В периода 1 февруари - 26 април специална комисия е проверила всички фирми от бранша съгласно стратегията за преструктуриране, договорена по глава "Земеделие" с Европейския съюз.
 
Експертите изготвиха доклади, обхващащи цялата дейност на 30-те дружествата относно създаването на специалните условия за производство на храни, заложени във всички нормативни документи на ЕС.
 
На територията на област Монтана няма предприятия в първа група, отговарящи напълно или поне задоволително на основните изисквания на Евросъюза, съобщи шефът на РВМС д-р Людмил Антов. В процес на преструктуриране,  със собствени бизнеспланове, са 18 фирми.
 
До края на 2004 или най-късно до декември следващата година те ще преминат в първа група, е заключението на специалистите. Във връзка с допълнение към инструкцията за проверката на две предприятия и кланицата на едно месопреработвателно е дадена възможност да продължат работата си, защото изграждат нови модерни бази.
 
На пет фирми са дадени предписания за спиране на отделни производства, които след преустройство отново ще бъдат пуснати. Толкова са месо- и млекопреработвателните предприятия, спрени от експлоатация заради липса на шанс за по-нататъшно развитие.
 
"Алекс"-Венцислав Алексиев от Замфирово е ограничаван от изискванията на наемодателя си и не може да обнови производството си. РПК "Дружба"-Берковица е създала цехче, но пък няма необходимата суровина. "Тера"-Вършец няма финансовите възможности за реконструкция. "Аканиг" е единственото предприятия от старта на процеса през 2002 г., в което досега нищо не е направено. "Лунгов" няма необходимия капацитет.
 
Окончателният срок за преструктурирането на предприятията, предоговарян два пъти досега, е 31 декември 2005 г. Ако България стане пълноправен член на Европейския съюз от 1 януари 2007 г., не само по глава "Земеделие", но и по всички останали, ще има една година буферен период, в който на практика ще влязат изискванията на Евросъюза, за да се види как ще сработят механизмите./mont-press.com
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.