1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тристранният съвет за сътрудничество проведе първо официално заседание вчера

Тристранният съвет за сътрудничество проведе първо официално заседание вчера

Следващото заседание да се проведе след приемането на бюджета на МЗГ

 

Тристранният съвет за сътрудничество в отрасъл "Земеделие и горско стопанство" проведе първо официално заседание вчера с присъствие на всички заявили участие 9 организации: Министерство на земеделието и горите, Българска търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара, Съюзът за стопанска инициатива на гражданите, Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ, БСЧП "Възраждане", Съюза на работодателите в България, Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървообработващата промишленост, Националната федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа", както и с участието на секретаря на националния съвет за тристранно сътрудничество към МС.

Г.Чернев – зам.-председател на БТПП приветства инициативата на МЗГ за създаване на съвета, като я определи като изключително уместна и изрази удовлетворение от конструктивността на работата му, започнала още преди официалното му сформиране вчера с предварителното обсъждане на условията за създаване на съвета и правилата за дейността му.

Тодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива изрази изключителната си благодарност за изразената готовност за сътрудничество от страна на МЗГ, като посочи, че то е единственото министерство потърсило през тази година институцията, която ръководи за съвместна дейност.

По предложение на Петър Абрашев, председател на ФСОГСДП се създават две комисии към съвета, които ще обсъждат проблемите в областта на земеделието и на горското стопанство и дървообработващата промишленост.

Светла Василева от ФНСЗ към КНСБ изрази удовлетворение от това, че функционирането на този съвет ще активизира усилията на представените в него организации за общи действия по едно от приоритетните, според нея, направления в политиката на ЕС за стабилизиране на заетостта, доходите и социалната осигуреност на работещите. И досега имаше проблеми в това отношение, уточни тя, но те се решаваха с много усилия за всеки конкретен случай. Сега вече ще разчитаме да сме си взаимно полезни, изрази надежда представителката на синдикатите.

Според Правилника за организацията и дейността на съвета, приет вчера, всяка от 9-те организации ще участва с двама представители, като ще има право на един глас при взимането на решенията, което е съобразено с правилника на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Редовни заседания ще се провеждат най-малко 4 пъти годишно, както и извънредно в срок до 10 дни след поискване по конкретен повод от някоя от организациите, представена в съвета.

Следващото заседание да се проведе след приемането на бюджета на МЗГ, предложи председателят на съвета зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев, като на него да се обсъди конкретното разпределение на финансирането в отделните подотрасли на земеделието и горското стопанство. На заседанието ще се приемат и поименните списъци на комисиите към съвета, както и правилата за тяхната работа.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.