1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тристранният съвет за сътрудничество в земеделието започна работа

Тристранният съвет за сътрудничество в земеделието започна работа

Негов председател е зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев. В съвета има представители на девет национални организации

 

Тристранният съвет за сътрудничество в отрасъл "Земеделие и горско стопанство" проведе в четвъртък, 11 ноември, първото си официално заседание. В деловата работа се включиха представители на всички заявили участие в съвета девет организации. Ще припомним, че в тристранния съвет са включени Министерството на земеделието и горите - то е и инициатор за създаването му, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Съюзът за стопанска инициатива на гражданите, Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) към КНСБ, БСЧП "Възраждане", Съюзът на работодателите в България, Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървообработващата промишленост (ФСОГСДП), Националната федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа". В първото заседание на тристранния съвет участва и секретарят на Националния съвет за тристранно сътрудничество към МС.

Георги Чернев, зам.-председател на БТПП, приветства инициативата на аграрното министерство за създаване на съвета, като я определи като изключително уместна и изрази удовлетворение от конструктивността на работата му, започнала още преди официалното му сформиране в четвъртък с предварителното обсъждане на условията за създаване на съвета и правилата за дейността му.
Тодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива на гражданите изрази благодарност за готовността за сътрудничество от страна на МЗГ, като посочи, че то е единственото министерство, потърсило през тази година институцията за съвместна дейност. 

По предложение на Петър Абрашев, председател на ФСОГСДП, бяха създадени две комисии към съвета. Те ще ще обсъждат проблемите в областта на земеделието и на горското стопанство и дървообработващата промишленост.
Светла Василева от ФНСЗ към КНСБ изрази удовлетворение от това, че функционирането на този съвет ще активизира усилията на представените в него организации за общи действия по едно от приоритетните, според нея, направления в политиката на ЕС за стабилизиране на заетостта, доходите и социалната осигуреност на работещите. И досега имаше проблеми в това отношение, уточни тя, но те се решаваха с много усилия за всеки конкретен случай. Сега вече ще разчитаме да сме си взаимно полезни, изрази надежда представителката на синдикатите.

Според Правилника за организацията и дейността на съвета, приет на първото заседание, всяка от деветте организации ще участва с двама представители, като ще има право на един глас при вземането на решенията, което е съобразено с правилника на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Редовни заседания тристранният съвет ще провежда най-малко 4 пъти годишно, както и извънредно в срок до 10 дни след поискване по конкретен повод от някоя от организациите, представени в съвета.

Следващото заседание да се проведе след приемането на бюджета на Министерството на земеделието и горите, предложи председателят на съвета зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев. На второто заседание да се обсъди конкретното разпределение на финансирането в отделните подотрасли на земеделието и горското стопанство, предложи Бойко Боев. Тогава ще се приемат и поименните списъци на комисиите към съвета, както и правилата за тяхната работа./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.