1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цените на цигарите ще се образуват на пазарен принцип

Цените на цигарите ще се образуват на пазарен принцип

Това са част от поправките в Закона за тютюна

Министерството на икономиката предлага да се премине към свободно пазарно образуване на цените на местните и вносните цигари, а не, както досега, те да се определят от Министерския съвет. Освен това предприятията, които преработват тютюн и произвеждат тютюневи изделия, да получават разрешение за съответната дейност безсрочно и с одобрение на правителството. Сега разрешенията се издават от министъра на финансите за година.

Това са част от поправките на Закона за тютюна, които се разглеждат на второ четене от комисията по земеделие и гори в парламента. Депутатите отложиха гласуването на текстовете за следващата седмица.

За поправките настояват големите компании, които са кандидати за покупката на фабрики от системата на "Булгартабак", заяви изпълнителният директор на холдинга Илия Калоферов. До момента към приватизацията са заявили интерес концерните "Филип Морис", "Бритиш-американ табако", "Импириъл табако", "Галахар" и корейската KT&G. Според Калоферов от промените в закона зависи дали кандидатите ще участват в бъдещите процедури за продажба на предприятията и дали ще инвестират в България. Не трябва да поставяме компаниите в несигурни ситуации, като определянето на цени на цигарите от държавата и редовното пререгистриране на дейността им, подчерта той и припомни, че в други страни те са се сблъсквали с оказван върху тях натиск чрез такива механизми./econ.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.