1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Уедряването на земята е жизненоважно

Уедряването на земята е жизненоважно

 

Пилотният проект "Комасация по споразумение в България" стартира през септември миналата година в търговищкото село Ломци и в с. Голеш, Силистренско и се реализира за 24 месеца. Финансиран е от холандското външно министерство и се изпълнява от холандската агенция по кадастър и имотна регистрация.

В село Ломци желание да се включат в пилотното уедряване на имотите, преди да се пристъпи към изработване на плана, са заявили 86 на сто от анкетираните собственици и ползватели на имоти. Според проектоплана 335 собственици притежават по един имот. Преди плана за комасация те са били 113.

Собствениците с по два имота в с. Ломци преди уедряването на земите са били 146, а след това са 78. Уедряването на имотите ще даде възможност за въвеждане на съвременни технологии при обработка на земята и за развитие на модерно и ефективно земеделие. Това е и условие за раздвижване на пазара на нивите. 22 декара е средната големина на един имот в с. Ломци след окрупняването на земите, а преди е бил 12,7 дка.

Вторият проект за комасация на земеделски имоти в землището на Силистренска област - с. Голеш е готов. Окончателният му вариант ще бъде изработен, след като се проучат желанията и мненията на собствениците. Справка от Областния консултативен съвет по земеделие в Силистра показва, че в Крайдунавска Добруджа обезпечеността със земя на човек от населението е 11,8 на сто - около два пъти над средната за страната.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.