1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Успешното приключване и резултатите от българо-холандския пилотен проект "Комасация по споразумение в България"

Успешното приключване и резултатите от българо-холандския пилотен проект "Комасация по споразумение в България"

 

Успешното приключване и резултатите от българо-холандския пилотен проект "Комасация по споразумение в България", реализиран по програма "МАТРА" на холандското правителство в продължение на две години и половина, обяви на пресконференция днес зам.-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов.

Той обясни, че целта на проекта, който се изпълняваше в силистренското село Голеш и с. Ломци, Търговищко е да се установи реализацията му в условията на страната ни и да се разбере степента на приложимост на холандския модел у нас. При критериите за избор на пилотен район, в който да се реализира проектът, бяха заложени наличие на раздробени парцели, желание от страна на собствениците и ползвателите на нивите да участват в окрупняването им, както и местоположението и състоянието на имотите им. Зам.-министър Абазов обясни, че преди старта на проекта, около 94% от собствениците са анкетирани и по-голяма част от тях са изразили желание да се включат в него.

На финала на проекта отчитаме, че от 20 200 дка земеделска земя в землището на с. Голеш, в проекта са включени и са комасирани 10 000 дка, което е 50% от земята в селото, уточни зам.-министър Абазов. 19 дка е бил средният размер на имот преди началото на проекта в с. Голеш, Силистренско, а след финализирането му средният размер на земеделски имот вече е 48 дка. 70 % от собствениците на земи преди реализирането на проекта за комасация са притежавали два и повече от два имота, докато в окончателния проект няма собственици с повече от два имота. Зам.-министър Бюрхан Абазов заяви, че в землището на силистренското село са положителните резултати от проекта, а голяма част от успеха му се дължи на широката разяснителна кампания и съвместната работа с браншовите и местни организации, които са на територията на землището.

Проекта в с. Ломци, Търговищко беше спрян на междинен етап, който е възражение срещу изготвения проект, стана ясно още днес. За Министерството на земеделието и горите неуспеха на проекта също носи позитивни резултати, тъй като избраното за комасация село показва спецификата в различните землища, при които е приложим холандския модел за уедряване.

Резултатите от приключилия пилотен българо-холандски проект показват спецификата на уедряването в различни райони на страната, както и особеностите, които ще възникнат при изготвянето на бъдещия проектозакон за комасация. Зам.-министър Абазов обясни, че през м. октомври 2003 г. България получи 100 000 долара дарение от холандското правителство за реализацията на още един проекта за комасация – "Консултантски услуги за изпълнение на пилотен проект за комасация на земеделските земи", подкрепян от Световната банка. Срокът за изпълнението му е 2 години и той се реализира в с. Ботево, общ. Тунджа, Ямболско, с. Абрит, общ. Крушари, Добричко и врачанското село Хърлец, общ. Козлодуй. При него уедряването се извършва със замяна на земи от еднаква категория или две съседни категории.

Финализирането на проекта ще помогне да се изгради визията и политика по отношение на уедряването на земеделските имоти, като преди да се направи Закон за комасацията той ще бъде предложен на широк обществен дебат и обсъждане както сред политическите среди, така и сред фермерите, за да се установят нагласите и желанията на собствениците.

В момента съществуващия процес на комасация в страната се осъществява в няколко направления – комасация по ползване, по собственост и чрез покупко-продажба, т.н.ар. пазарна комасация.

В семинара участваха зам.-посланика на Кралство Холандия у нас Кармен Гонзалвес, шефът на Международния отдел на Холандския кралски кадастър Карел Велтер, съветника на президента по земеделие Ибрахим Касидов, ръководителят на проекта от българска страна Михаил Касабов и експерти от Турция, Румъния, Сърбия, Унгария и ФАО.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.