1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Усвояването на парите по САПАРД вървяло добре

Усвояването на парите по САПАРД вървяло добре

Общият брой на одобрените проекти по програма САПАРД е 1092.

 


Общият брой на одобрените проекти по програма САПАРД е 1092. Те са на стойност 889 милиона 353 хиляди лева. Седем от тях са в община Севлиево.

Субсидията, която ще се изплати по всички проекти по програма САПАРД, е повече от 434 милиона лева. От Фонда изказват задоволство от темпа на изпълнението на проектите, като към момента 447 от тях са напълно изплатени.

Има подадени заявки за финансиране на още близо 100 проекта, измежду които е и една местна фирма. За миналата година сумата, отпусната за одобрените идеи от Габровска област, възлиза на почти 7 милиона лева.

641 са общо подлежащите на финансиране проекти по първа мярка - “Инвестиции в земеделските стопанства”, от които напълно завършените са 349.

По нея в Севлиевска община са одобрени 4 обекта. Това са Овощният разсадник в града - за изграждане на халета и закупуване на техника, ЗК в Дамяново - за обновяване на доилния инвентар; модернизация на свинекомплекса в местността “Чакала”, както и създаването на ягодови насаждения и закупуване на напоителна техника за тях от двама еднолични търговци.

По втора линия - “Подобряване преработването на селскостопански и рибни продукти”, са одобрени 218, като 66 от проектите са напълно завършени. В рамките на тази мярка - 86 са програмите за преработка на месо. В това число влиза и една севлиевска фирма, която строи модерна птицекланица.

56 от тях са за плодове и зеленчуци, а 36 - за винопроизводство.
По трета мярка одобрените проекти са 223, а изплатените - 32. По нея се отпускат средства за развитие на икономически дейности, създаване на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи. Тук също фигурира името на една севлиевска фирма, която има амбиции за развитие на селски туризъм./focus-news.net

 AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.