1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Утайките от отпадни води в земеделието регламентира наредба

Утайките от отпадни води в земеделието регламентира наредба

Новоприетият нормативен документ синхронизира българското законодателство с европейското

 

Приета е Наредба за реда и начина за оползотворяване на утайки от пречистването на отпадъчни води чрез употребата им в земеделието. Документът е подготвен в изпълнение на поетите ангажименти за пълно хармонизиране на националната политика и законодателство по управление на отпадъците с това на ЕС. Чрез нея се осигурява въвеждането в българското законодателство на изискванията на Директива 86/278/ЕЕС за опазване на околната среда и в частност на почвите, в случаите на употреба на утайки от пречиствателни станции в земеделието.

Наредбата регламентира реда и начина за оползотворяване на утайки от пречистването на отпадъчни води чрез употребата им в земеделието по начин, който да гарантира опазване на човешкото здраве и околната среда и в частност опазването на почвата. Определени са изискванията, на които трябва да отговарят утайките в случаите на употребата им в земеделието, отговорностите на производителите на утайки, както и изискванията, на които трябва да отговарят почвите, за да може в тях да се внасят утайки, а и отговорностите на потребителите, които оползотворяват утайки. 

Внасянето на утайки в почвите трябва да става при спазване на редица ограничения, свързани с допустимото съдържание на тежки метали, арсен и устойчиви органични замърсители в почвите и в утайките, с вида на отглежданите селскостопански култури и др.

Оползотворяването на утайки в земеделието може да се извършва само въз основа на разрешение по реда на Закона за опазване на земеделските земи и на Закона за управление на отпадъците. С условията на разрешението за оползотворяване на утайките се определят изискванията, при спазване на които няма да се допусне замърсяване на почвите и влошаване качеството на повърхностните и подпочвените води.

Преди използването на утайките в земеделието, операторите на пречиствателни станции за отпадъчни води ще предоставят на земеделските производители подробна информация за качествата на утайките относно съдържание на тежки метали, устойчиви органични замърсители, агрохимични и микробиологични показатели. От своя страна, потребителите ще трябва да осигуряват изпитване на почвите за съдържание на тежки метали, с което да се установи дали почвите са подходящи за внасяне на утайки. 
Ежегодно ще се изготвя доклад за употребата на утайки в земеделието, е записано още в новоприетата наредба. Оползотворяването на утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води в земеделието е икономически ефективен метод на третиране на утайките, при който се спестяват средства, свързани с депонирането им, и се удължава срокът на експлоатация на депата. Освен това, оказва се, оползотворяването на утайки допринася и за повишаване плодородието на земеделските земи./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.