1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Увеличиха целевата премия за изкупуване на тютюн

Увеличиха целевата премия за изкупуване на тютюн

С 50 стотинки на килограм повече ще получат търговците на първа класа ориенталски тютюн през тази година

 

С 50 стотинки на килограм повече ще получат търговците на първа класа ориенталски тютюн през тази година в сравнение с миналата, когато цената беше 1.50 лв.

Повишението се отнася и до произходите от Северна България, потвърдиха от ОД "Земеделие и гори" в Плевен. За тютюни тип "Бърлей" повишението е с 10 ст./кг за първа класа. Повишение в рамките на 15 - 30 ст. има и при втора класа от тези произходи.

Парична подкрепа за реколта 2003 за трета класа при "Бърлей" ще се дава и за Северна България. За произведен и изкупен ориенталски тютюн през тази година за производителите от Северна България увеличението от 1.40 лв./кг на 1.75 лв./кг е прието на правителствено заседание в навечерието на Великден.
Целевата премия се изплаща на купувачите на суров тютюн и по изключение на тютюнопроизводителите, когато не им е изплатена изцяло сумата за изкупените количества, уточняват от аграрното министерство. И допълват, че тези средства водят до намаляване на производствените разходи, тоест разходите за изкупуване на суров тютюн, повишават конкурентноспособността на българските тютюни и създават възможности за тяхната реализация на международните пазари.

През последните няколко години в съответствие със Закона за тютюна и тютюневите изделия, фонд "Тютюн" ежегодно предоставя пряко на тютюнопроизводителите парична премия за произведен и изкупен тютюн и за продукция първо и второ качество.

Основната цел за увеличаване на премиите е компенсиране на част от завишените производствени разходи на производителите през 2003 г.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.