1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Долна Митрополия обсъждат създаването на модерни ферми

В Долна Митрополия обсъждат създаването на модерни ферми

Общата стойност на дейностите по двустранния проект е 35 250 долара

 

През февруари се постави началото на нов проект, по който ще работят двете съседни страни България и Румъния. Той се казва "Междусекторно сътрудничество за добро управление на качеството на водите във фермите от района на Долен Дунав". Целта на проекта е да се разработи модел за решение на проблема със замърсяването на водите от животински отпадъци, като направи промоция на добри практики в тази насока в двете страни, работещи по проекта. Това съобщи Цветелина Славова, пиар на Община Долна Митрополия.

Пилотното изпълнение на проекта стартира в общината, като бяха проведени няколко срещи между кмета Александър Печеняков и координаторите на проекта Юлия Григорова и Иван Христов. Ясно бе заявено желанието на двете страни за съвместна работа и подкрепа за постигане целите на проекта. Избраните ферми ще бъдат използвани за дейности по обучение и издигане на съзнанието на фермерите от регионите, както и на съответните акционери и взимащите решения, които могат да формират националните политики относно земеделските практики и замърсяването на водите.

Две са фермите, избрани в областите Браила - Румъния и Плевен. Те ще станат модели за практическо приложение на селскостопански практики съгласно Правилата за добра земеделска практика с цел опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници, публикувани в Рамковата директива за водите на Европейския съюз. Дейностите по мониторинга ще бъдат последвани от разработване на практически мерки за подобряване на земеделските практики и за принос към подобряване качеството на водата в региона.

Разработен в партньорство от Сдружение за интегрирано развитие на селските райони в България, Дружеството за защита на птиците в Румъния и с експертната поддръжка на Дунавско - Карпатската програма, проектът е едногодишна инициатива за тест, промоция и насърчаване на прилагането на практически регулаторни решения за ограничаване на замърсяванията на водите от земеделски източници в басейна на Долен Дунав. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Дунавския регионален проект, чрез грантова програма, управлявана от Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа. Общата стойност на дейностите по проекта в двете страни е 35 250 долара.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.