1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В новата година фермерите влизат със стари проблеми

В новата година фермерите влизат със стари проблеми

На 22 януари ще е първото заседание на управителния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите.

 

Старите проблеми на млечния сектор, с които фермерите влязоха в новата година - това беше глобалната тема на първото за 2004 година месечно събрание на млекопроизводителите от Плевенска област, членуващи в Регионалната асоциация на млекопроизводителите (РАМП), проведено на 10 януари. Субсидиите за произведено и предадено качествено краве и биволско мляко, неразбориите между фермери и млекопреработватели, работата на млекосъбирателните пунктове, както и организацията на работата на самите фермери бяха обсъждани на това събрание. От седмица време войната между фермерите и преработвателите отново се разгоря.

Първите не искат да продават млякото евтино, вторите готвят протести срещу високите изкупни цени на суровината. Фермерите са категорични, че ако не са те, преработвателна индустрия в сектора няма да има, стопанисващите такива предприятия обявиха преди дни, че заради фермерите те ще фалират. Едните са категорични, че ще си отстояват цените, другите - че са поставени на колене.

"Млекопреработвателните предприятия спекулират. Затова аз съм казал на хората, че когато се подписват договорите е добре да присъстват повече фермери. Млякото е малко, около 20% от кравите вече са продадени, защото ние не можем да си покрием разходите по тяхното изхранване. За какви високи цени на суровото мляко може да се говори изобщо. Не ние, а преработвателите ни притискат, защото те могат и да затворят мандрите за ден-два или за седмица, а ние не можем да държим млякото дори и ден. Ето защо сме принудени да го продаваме дори когато цените са неизгодни за нас. Кой кого натиска в този случай? Те не искат 20-30% печалба, а повече от 100 процента. Ние няма да отстъпим", коментира Живко Георгиев, председател на РАМП в Плевен.

На 22 януари ще е първото заседание на управителния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите. Живко Георгиев е категоричен, че този въпрос ще бъде много сериозно поставен на това заседание. Друг въпрос, който вълнува тази година млекопроизводителите, е въпросът за здравните осигуровки. Много от тях не са работили от 2000-ата година насам, а според Закона за здравното осигуряване трябва да са внасяли суми, ако искат от тази година да ползват лекарски услуги. Не сме плащали, но не сме и ползвали такива услуги, защо да внасяме със задна дата, питат фермерите и са убедени, че това е поредният рекет на държавата.

На първото за новата година събрание на млекопроизводителите от Плевенска област са били обсъдени и координацията на дейностите между асоциацията и дирекциите, имащи отношение към сектора.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.