1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Важни проблеми на фермерите обсъди на заседанието си РАМП

Важни проблеми на фермерите обсъди на заседанието си РАМП

 

Вчера, 10 февруари, Регионалната асоциация на млекопроизводителите (РАМП) в Плевен проведе поредното си месечно заседание. Три бяха най-важните въпроси, които плевенските фермери обсъдиха в присъствието на представители на ДВСК и на НОИ.

Един от проблемите е злоупотребата от страна на собствениците на мандри, особено откакто ДВСК им направи последни предупреждения за това, че трябва по два пъти в месеца задължително да носят мляко от всичките си млекопунктове за вземане на проби. Вместо да носят пробите и надлежно да си плащат таксите за това, мандраджиите карат фермерите да носят мляко за проби и съответно да плащат таксите. Такива случаи има вече не един и два в областта и Живко Георгиев, председател на РАМП, предупреди, че съвместно с ръководството на ДВСК трябва да вземат спешни мерки за ликвидирането на тази спекула. Още повече, че пробите, които трябва да предават мандраджиите, ще са валидни и за получаването на субсидии за произведено и предадено качествено мляко за тази година, каза Живко Георгиев. Това решение е било взето на министерско ниво и ще е валидно след като бъдат получени указанията за субсидии.

Плевенските фермери са обсъдили и друго масово явление в областта - огромният брой нелегитимни млекопунктове. Кой изкупува по улиците, кой пък направил млекопункт, но без последният да отговаря на изискванията - това трябва да бъде прекратено, категоричен е г-н Георгиев.

За най-голям финансов удар, обаче, фермерите считат изискването на НОИ да бъдат внесени неплащаните вноски за здравно осигуряване от 2000 година насам. Държавен рекет наричат фермерите това разпореждане и поясняват, че те не са плащали здравни осигуровки, но не са и ползвали медицинска помощ през този период. Непосилно е за огромната част от хората да извадят такива пари накуп, категоричен е Живко Георгиев. Плевенските фермери решиха да изпратят отворено протестно писмо до президентството, до премиера, до здравния и до аграрния министър, в което да поискат опрощаване на дължимите суми за здравно осигуряване за толкова голям период от време. Фермерите не могат да платят тези осигуровки, защото нямат парите, но от друга страна няма да могат да получават и субсидии, защото едно от изискванията за отпускането им е представяне на удостоверение от НОИ за задължения./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.