1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възможности за отглеждане на традиционни и въвеждане на алтернативни овощни култури в регион Силистра

Възможности за отглеждане на традиционни и въвеждане на алтернативни овощни култури в регион Силистра

 

С подписване на споразумение на 23 март т.г. между община Силистра, в лицето на кмета й инж. Иво Андонов, и заместник- директора на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество /ШАРС/ г-н Ролан Питон стратира Програма "Обществен форум-Силистра". Програмата ще се реализира в продължение на 10 месеца.

Темата на Форума е "Възможности за отглеждане на традиционни и въвеждане на алтернативни овощни култури в регион Силистра". Партньори на община Силистра по Програма Форум са Областната служба за съвети в земеделието – Силистра, Агенцията за икономическо развитие и инвестиции – Силистра, Регионалния център за научно-приложни изследвания и фирма "Алда Интернешънъл".

Целта на "Обществен форум – Силистра" е да бъдат идентифицирани основните проблеми, възпрепятстващи развитието на традиционното овощарство. Освен това, целта е и да се разгледат основните въпроси за създаване на конкретни условия за въвеждане на алтернативни овощни видове.

На тази основа ще се разработи план за действие на подотрасъла в общината, за разработване на дългосрочна стратегия за развитие на овощарството в добруджанския край.

По проекта ще се проведат 8 сесии, където ще се дискутират проблеми, свързани с темата, предложени от и с активното участие на заинтересованите страни – действащи овощари, производители на посадъчен материал, земеделски кооперации и други земеделски производители, преработватели, неправителствени организации, млади хора, представители на местната и държавната власт.

На своята първа сесия, проведена на 30 април т.г. Форумът взе решение да бъдат детайлно разгледани следните основни проблеми пред овощарството на региона :
1. Комасация на земята, право на собственост, търгове на земя;
2. Маркетинг и реализация;
3. Финансиране, схеми за финансиране на производството, застраховане.
4. Напояване и механизация;
5. Сортов състав, посадъчен материал и природоклиматични условия;
6. Информационно обезпечаване;
7. Конкурентноспособност и заетост в овощарството;
8. Обща селскостопанска политика на ЕС по отношение трайните насаждения и създаване организации на производители.

На 28 май Форумът проведе своята втора сесия. Липсата на законова база за уедряването на земята е сред основните препятствия пред стопаните, желаещи да създават трайни насаждения. Липсата на яснота какво ще стане със земята, взета под аренда, също спира производителите да инвестират в овощни насаждения. Форумът реши да отправи предложение до МЗГ и Комисията по земеделие към НС за ускоряване приемането на Закон за комасацията, като процесът да е съпроводен с широка обществена дискусия. Освен това, Форумът реши да предложи и ускоряване на процедурите за създаване на държавна компания "Земя".

Оживена дискусия предизвика и втората тема, поставена на разглеждане на сесията от 28 май – "Сортов състав, посадъчен материал и природоклиматични условия". Тази тема ще бъде разисквана и на предстоящата трета сесия, която ще се проведе на 9 юли. Освен нея, на третата сесия Обществен форум – Силистра ще дискутира и върху проблемите на маркетинга и реализацията.

Експертите от Областна служба за съвети в земеделието - Силистра са пряко ангажирани в подготовката и провеждането на Форум-процеса в община Силистра като членове на Оперативната и Работните групи. Те активно участват в дискусиите като експерти. А освен това подпомагат и издаването на бюлетина на Форума.

Национална служба за съвети в земеделието

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.