1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Великобритания подкрепя развитието на селските райони у нас

Великобритания подкрепя развитието на селските райони у нас

 

Прилагането на общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) и развитието на селските райони са важни фактори за България в преговорите за присъединяване и Великобритания ще окаже помощ със своя опит в това отношение, обяви вчера британският посланик у нас Джеръми Хил. Той беше домакин на семинар за ОСП и проблемите в развитието на селските райони, който се проведе в резиденцията му. Хил се надява България да приключи успешно преговорите за присъединяване към ЕС до края на годината и да влезе в общността от 1 януари 2007 г.

Великобритания въвежда нова агроекологична схема за подпомагане на земеделските стопани, която цели да се разшири екологичното производство върху 80% от обработваемите площи в страната, подчерта Мартин Несбит, началник на отдел "Развитие на селските райони в Министерството по въпросите на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство. Според него по този начин ще се увеличат с 50% селските райони и заетостта в тях.

Измененията в общата селскостопанска политика на ЕС предвиждат от 2005 г. всички схеми за директни плащания (субсидии) на земеделските производители да бъдат обединени в единно подпомагане на ферма. То няма да зависи от размера на производството както досега, заяви Давиндер Лайл, началник на отдел "Селскостопанска политика на ЕС" в Министерството по въпросите на околната среда, храните и селските райони на Великобритания. Той посочи, че най-малките ферми ще получават по 5000 евро субсидии.

Според Лайл важно значение за отпускане на субсидиите в бъдеще ще има производството на качествена и екологично чиста продукция. Той допълни, че Евросъюзът ще започне да раздава и помощи за отглеждането на плодове и зеленчуци, каквато практика до момента не е съществувала.

Лайл очаква реформи в секторите за производство на захар, тютюн, хмел, памук и олио. Българските фермери трябва да изпълняват европейските изисквания по-бързо, за да не се стига до затварянето на голям брой предприятия през 2007 г., което ще е катастрофално, отбеляза Искра Вълчева, директор на "Интеграционна политика" в Министерството на земеделието и горите. В момента в България има 20 лицензирани млекопреработвателни предприятия, които отговарят на европейските стандарти, 4 кланици за червени меса, 8 за бели, 4 месопреработвателни и 4 рибни, съобщи Вълчева./в. Дневник

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.