1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Венцислав Върбанов: Проверяваме всички складове, в които има зърно от Държавния резерв

Венцислав Върбанов: Проверяваме всички складове, в които има зърно от Държавния резерв

Масираната проверка започва от Плевен

 

На специална пресконференция депутатът и зам.-председател на парламентарната група по земеделие в парламента Венцислав Върбанов информира за работата на комисията, създадена по негово предложение в НС, за проверка на дейността на Държавен фонд "Земеделие".

"През миналата седмица приехме междинен доклад за работата на нашата комисия и голяма част от констатациите ни вече сме внесли в Народното събрание. Тези констатации са доста притеснителни. Първото, върху което искам да акцентирам, са официално признатите около 20 хиляди тона зърно, липсващи от Държавния резерв. Ние смятаме, че липсващите количества са много повече. Сега не искам да се ангажирам с цифри, най-малкото защото, пак по мое предложение, от днес (бел. а. - вчера, 9 февруари) започва проверка на всички складове, в които се съхранява зърно от Държавния резерв. Макар да не е ясно защо, след като резервът има собствени складове, над 80% от зърното те съхраняват във външни, в много от случаите нелицензирани, складове. Имаме информация, че в много бази зърното се води на отчет, но на практика го няма. И пак по мое настояване, тази проверка започваме от Плевен. До 2 седмици работата на комисията трябва да приключи, като в нейния състав са включени представители на различни структури - Булгарконтрол, Национална служба по зърното, Държавния резерв и други. Идеята е в комисията да има повече независещи един от друг експерти, за да бъдат проверките обективни.

За съжаление, по мнението на голяма част от колегите, има опасност да се окаже, че в момента е застрашена националната сигурност на страната. Защото основната функция на Държавния резерв е това да бъдат неприкосновени запаси, които да бъдат използвани от държавата при възникване на извънредни ситуации. Не мога да намеря логично обяснение на факта, че по предложение на министър Дикме Държавният резерв се използва като инструмент за влияние на пазара на зърно, при това с непазарни механизми. Искам да подчертая, никъде в закона не са определени такива стабилизиращи пазара функции на Държавния резерв.

Буди много голямо недоумение фактът, че през март-април 100 хиляди тона зърно от резерва са продадени по 170 лв./т, а през декември същото количество, от тях 58 хиляди вече са в страната, зърно се купува от внос по 210 долара за тон. При слабата реколта - най-слабата от 100 години насам, такива загуби водят само до едно - поскъпване по веригата зърно-брашно-хляб. Нещо, на което сме свидетели.

Другото, което се знаеше, но сега вече е доказано - че министърът на земеделието е излъгал парламента, правителството и българския народ с около 1 млн. т зърно, отчитайки по-големи добиви в опит да успокои обстановката, но и прикривайки истината. Вече е доказано, че реколта 2003 не е била повече 1 300 000-1 400 000 тона. Министърът повече от половин година твърдеше, че има реколта над 2 600 000 тона, след това я намали на 2 300 000 т, после свалиха с още 200 000 т, а последната справка, която донесоха в комисията, беше за 1 983 000 тона. Още един куриоз - в това количество около 1 млн. т зърно е рента и произведеното от дребни производители. По тези изчисления всеки собственик на земя е получил по 65 кг пшеница от декар, а по данни на САПИ рентата е била между 5 и 15 кг в различните райони на страната. Твърденията, че у дребните производители има 438 000 тона зърно, а 548 000 тона е рентата, е най-малкото непрофесионално. Междувпрочем, знаете, че МЗГ представи 3 баланса с различни данни в тях и ние не знаем точно зад кои данни застават Дикме и екипът му. Да не говорим за това, че и трите са направени непрофесионално и са оборими.
През септември по нареждане на министъра се правят проверки в 2 700 склада, като констатациите са, че в тях има налични около 800 000 тона зърно. Този факт говори сам по себе си, че още тогава Дикме е знаел, че зърното е недостатъчно, че има проблем и няма да се върже балансът.

Имаме внесена подписка от 48 народни представители и този петък по тези въпроси ще има дебат в парламента. Лично аз не очаквам министърът да признае грешките си и да поеме отговорност за това, което е направил, но ние смятаме, че отговорността е изцяло негова и че нормалното поведение в една такава ситуация е да се поеме отговорността за провала в политиката."/в. Посредник

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.