1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вероятно аграрният министър пак ще подписва заповеди за горски замени

Вероятно аграрният министър пак ще подписва заповеди за горски замени

Сделките ще се ограничават само за терените, попадащи в екомрежата НАТУРА 2000

 

В приетия от Колегиума на Министерството на земеделието и горите Закон за горите се предвижда аграрният министър да продължи да има правото да подписва заповедите за замени на държавни гори с частни, макар и ограничено. Документът е изготвен от експерти на Националното управление по горите (НУГ) и ще трябва да бъде одобрен от кабинета и парламента.

От проекта става ясно, че когато държавата заменя до 25 дка свои гори срещу частни, заповедта за това ще се подписва от министъра на земеделието или оправомощено от него лице по предложение на НУГ.

Над този праг замените на гори ще се извършват след решение на Министерския съвет по предложение на аграрния министър. По сега действащия закон замени на държавни гори с частни, независимо от големината им, стават след подписа на аграрния министър. Самият Нихат Кабил заяви през октомври м.г., че вече не подписва такива заповеди.

В проекта е заложено още, че до 10 години след замяната предназначението на земята не може да се променя. Това означава, че през този период там не може да се строи. Многобройните случаи на замени през последните години доведоха до появата на хотели най-вече в парцели до морето и по планинските курорти.

В проекта обаче няма никаква забрана да се заменят атрактивните за строителство парцели по морето или курортите. В блокирания от ДПС проектозакон за горите, внесен от депутата на Коалиция за България Васил Калинов, се забраняваше извършването на замени с държавни гори в 5-километрова зона от брега на морето, от границата или от национален курорт. Миналата година стана известно, че държавата е дала на частници над 8000 дка свои гори - главно по Черноморието и планинските курорти, почти на безценица.

Ограниченията в новия проект са заложени само за горите, които са включени в екологичната мрежа "НАТУРА 2000". Предвидено е още, че частната гора не трябва да е с по-ниска стойност от държавната и трябва да граничи с имот от държавния горски фонд. Държавата не дължи заплащане, ако частната гора е по-скъпа.

Проектът предвижда горският сектор да остане към аграрното ведомство, като стопанските функции в горите ще се извършат от 16 държавни предприятия, регистрирани по търговския закон, които ще са под шапката на НУГ. Тези 16 структури са сегашните регионални управления по горите. Към тях ще се прибавят и дивечовъдните станции, които вече ще се наричат ловни стопанства.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.