1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Винпромите: Кунева не си е свършила работата

Винпромите: Кунева не си е свършила работата



Меглена Кунева не си е свършила работата. Така шефът на "Винзавод-Асеновград" Иво Стефанов коментира признанието на министъра по евроинтеграцията, че Словения ни е изпреварила в патентоването на наименованието "ракия" пред Европа.

Според шефовете на повечето родни винпроми загубата на марката ще се отрази не толкова на продажбите зад граница, колкото на националното ни достойнство. Обидно е страната, която произвежда най-много ракия, да няма права върху нея в Европейския съюз, заяви шефът на "Винпром Брезово" Радостин Илиев.

Според него може да се наложи на нашите производители на ракия да търсят различия в буквите, знаците и символите при изписването върху етикета, за да продават продукта си в Европа. Защо трябва да се крием между редовете на законите, когато това е най-българската марка, пита Радостин Илиев.

Ще приветстваме държавната администрация, ако се пребори за запазването на наименованието на българската ракия на европейския пазар. Не ни устройва на етикетите за чужбина да пише "ракия" само на кирилица. В чужбина няма да могат да я разчетат и това би се отразило зле на продажбите, заяви шефът на маркетинга във "Винпром Пещера" Светослав Илиев.

Нелогично е да се търси друго име на отлежалата "Лясковска гроздова" и на "Еленската сливова" ракия, които са едни от най-обичаните в Германия, обясниха от "Винпром Лясковец"./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.