1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Виолета Иванова: „Средният ръст на хранителните продукти за година в ЕС е е 6.7%, а у нас той е 21.8%"

Виолета Иванова: „Средният ръст на хранителните продукти за година в ЕС е е 6.7%, а у нас той е 21.8%"

У нас хранителните продукти са основният проинфлационен фактор, а в другите държави от Евросъюза те са на второ място след образованието

 

Хранителните продукти у нас са поскъпнали най-много в сравнение с всички 27

държави в ЕС от март 2007 г. до март 2008 г. Това показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
"Тенденцията за повишаване на цените на храните е световна, но в ЕС средният им ръст за година е 6.7%, а у нас той е 21.8%", обясни Виолета Иванова от института.
У нас хранителните продукти са основният проинфлационен фактор, а в другите държави от Евросъюза те са на второ място след образованието, чиято цена средно е нараснала с 9.8%. Дори в Латвия, където поскъпването на хранителните стоки е сред най-високите - 21.3%, този показател пак е на второ място след алкохолните и тютюневите изделия, които там са скочили с близо 45%.
Експертите обясниха поскъпването с натрупването на поредица фактори като повишените цени на електроенергията, намаленото и неефективно селскостопанско производство, поддържането на неадекватен държавен резерв, трайното поскъпване на горивата на международните пазари и др.
По 218 лв. е давало средно едно лице от 4-членно домакинство за храна през март 2008 г. - почти колкото и за нехранителни стоки и услуги - 230 лв., показват още данните на КНСБ. "Издръжката на живот у нас за първото тримесечие на годината е 448.4 лв. за един човек, т.е. увеличила се е с 3.5% спрямо последното тримесечие на м.г., а спрямо март 2007 г. скокът е 15.6% - рекорден за последните 8 г.", коментира още Иванова. Сумата, необходима за издръжката на 4-членно семейство, е 1794 лв. Синдикатът определя границата на бедност за март на 176.64 лв. на човек, което е 15.4% ръст спрямо март 2007 г.
Общите доходите на едно лице през февруари 2008 г. спрямо февруари м.г. също са нараснали със 7.4% и са 244 лв. Увеличението обаче се неутрализира от по-високите цени, коментираха от синдиката. Под границата на бедност от 176 лв. живеят 34% от домакинствата, или около 990 хил. семейства. С доход до 195 лв. на едно лице, т.е. пак в мизерия, преживяват над половината български домакинства - 57.6%.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.