1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вносът на животни ще става само при изпълнени здравни изисквания

Вносът на животни ще става само при изпълнени здравни изисквания

След присъединяването ни към ЕС ставаме външна граница и от нас ще зависи спирането на болести и зарази от трети страни

 

Внос на домашни говеда, овце, кози и свине за разплод, отглеждане, угояване или клане може да се осъществи само при изпълнение на здравните изисквания.

Те са отбелязани в Наредба №1 от 10 януари 2003 г. за здравните и ветеринарно-санитарните изисквания при внос на животни и на продукти от животински произход за човешка консумация, която е синхронизирана с европейското законодателство. България ще бъде външна граница на ЕС след присъединяването и от нея ще зависи спирането на болести и зарази от трети страни.

Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) изготвя списъци на държавите и на предприятията, от които се разрешава внос. Тя допуска влизането на говеда, овце, кози и свине само ако се придружават от оригинален ветеринарен сертификат, издаден от официален ветеринарен лекар на страната по произход. Документът трябва да бъде издаден в деня на натоварване на животните за износ, да бъде на един от официалните езици на държавата по произход и преведен на български и да е адресиран за един получател.

НВМС разрешава вносът при условие, че идва от страна, която е свободна от чума по говедата, заразна плевропневмония, син език, африканска чума по свинете, заразна парализа по свинете (болест на Тешенски), чума по дребните преживни животни, шарка по овцете и козите и треска от долината Рифт.

Срещу тези болести не трябва да е извършвана ваксинация през последните 12 месеца, пише в наредбата.

Службата може да допусне влизането на животни от възприемчиви към шап видове при изключително строги условия. Те могат да идват от страна, която е била свободна от болестта през последните две години и където не е извършвана ваксинация през изминалите 12 месеца. Внос може да има в някои случаи и при прилагана ваксинация. Страната на произход продължава да се счита за свободна от шап през последните две години, дори когато има ограничени огнища на болестта, но те трябва да са ликвидирани по метода "стемпинг аут" в рамките на 3 месеца от възникването им. Свинете пък трябва да са от държава, в която няма класическа чума през последните 12 месеца. Освен това да не е извършвана ваксинация срещу болестта за същия период.

НВМС разрешава и внос на животни, които са предназначени за клане.

Веднага след въвеждането им в България те трябва да се транспортират директно до кланицата, посочена във ветеринарния сертификат. Животните подлежат на клане до три работни дни от датата на пристигане в предприятието. Заради здравни причини службата може да определи различна кланица или срок, в който да бъдат заклани./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.