1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вносът успокоява пазара на зърно

Вносът успокоява пазара на зърно

 

От 1 януари 2004 год. брашно в страната вече може да се внася без мито. Решението беше взето от правителството преди около месец. То е валидно до 30 юни 2004 год.

Пак преди месец в Министерството на земеделието и горите изчислиха, че от началото на тази година брашното може да се внася от Турция на цени около 600 лева за тон, а от Асоциацията на хлебопроизводителите заявиха, че без мито от Турция стоката можела да влезе у нас и за 540 лева за тон.

Според специалистите, които наблюдават цените на брашното на борсата, през първите месеци на настоящата година може да се очаква спадане на цените на стоката с около 20 процента. Безмитният внос на брашно е валиден до 30 юни 2004 год. Нулевата ставка на внос на пшеница, ечемик, ръж и овес също е валидна до 30 юни тази година. Вносът на царевица в страната е без мито и е с крайна дата 30 септември 2004 год.

Договореният общо от страната ни внос на хлебна пшеница е 200 хил. тона, казват експертите. България очаква още пшеница да бъде внесена от Казахстан по цена от 198 долара за тон. На седмица се чака да пристигат по 6500 тона до края на януари. Очакват се и доставки от САЩ и Канада. Според специалистите количествата хлебна пшеница, които ще влязат през януари в страната, са на цени от 180 до 210 долара за тон, като в нея са включени и транспортните разходи до пристанищата Варна и Бургас.

Това съобщиха от farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.