1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Всички проекти на "Юлен" над Банско са спрени

Всички проекти на "Юлен" над Банско са спрени

В края на юни екоминистърът Нона Караджова даде право на "Юлен" да подмени сега действащия 4-седалков лифт

Екоминистерството е отменило решението си, с което в края на юни даде право на фирма "Юлен" да изгради нов лифт над Банско. Това съобщи зам.-министър Евдокия Манева дни след като природозащитни организации алармираха, че концесионерът на ски зоната в националния парк "Пирин" нарушава разрешението, изсичайки дървета пише dnevnik.bg.

В края на юни екоминистърът Нона Караджова даде право на "Юлен" да подмени сега действащия 4-седалков лифт над местността Бъндеришка поляна с нов 6-седалков, без да се прави детайлна екооценка (ОВОС). Основният аргумент за решението беше, че фирмата ще изгради съоръжението на мястото на старото, без да разширява просеката на лифта и да сече.

Проверка на министерството преди два дни на място показа обаче, че фирмата е отсякла 25 дървета. "Юлен" ни скъсаха нервите, отново постъпиха изключително некоректно, като ни излъгаха, че няма да се секат допълнителни площи", коментира Манева.

"Заради това можем пак да стигнем до наказателна процедура в Европейската комисия", посочи зам.-министърът. Вече тече една наказателна процедура заради нарушения при изграждането на две съоръжения на "Юлен" - лифт и ски път. Петър Петров от ръководството на компанията отказа да коментира оттеглянето на разрешението на министерството с думите "Няма такова оттегляне, чао".

След това обаче Манева потвърди, че то е подписано, но фирмата вероятно още не го е получила. Второто решение на министерството може да бъде обжалвано във Върховния административен съд. Магистратите ще решат и дали, докато тече процедурата, "Юлен" може да продължи със смяната на лифта.

Заради провинението екоминистерството ще наложи на "Юлен" максималната глоба за неспазване на решение по екооценка – 20 000 лв., обяви Манева. Ведомството ще спре процедурите по всички други искания на фирмата в ски зоната. По думите на Манева става дума за 3-4 малки проекта като възстановяване на стара чайна.

Искането за новия лифт беше аргументирано от концесионера с предстоящото домакинство на световната ски купа за мъже. Съоръжението е планирано да работи с тройно по-голям капацитет от сегашното - 3000 души на час. В края на юни министерството дори беше разрешило предварително изпълнение на проекта, така че да не може да бъде спряно от съдебно дело.

Такова беше заведено от Асоциацията на парковете в България. От мотивите на Караджова за предварителното изпълнение стана ясно, че "Юлен" си е поръчала доставката на новия лифт още преди да получи разрешение от екоминистерството.

От няколко години екоорганизациите обвиняват "Юлен", че използва по-голяма площ от дадените й по концесия 995 дка. Тези обвинения се възобновиха в края на миналата година, когато с помощта на сателитна снимка на ски зоната природозащитниците пресметнаха, че фирмата ползва близо два пъти повече площ. Екоминистерството ще провери този сигнал и в момента избира фирма, която да направи измерването, каза Евдокия Манева.

"Юлен" се ползва с подкрепата на президента на Българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев. Фирмата е свързана с "Витоша ски", която е собственик на лифтовете на Витоша. Петър Петров е в управата и на двете фирми. В момента "Витоша ски" се съди с екоминистерството заради проекта си за нова ски зона в планината над София.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.