1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Втори Балкански симпозиум по лозарство и винарство се откри в Плевен

Втори Балкански симпозиум по лозарство и винарство се откри в Плевен

Общо 50 доклада и постери, разработени от 76 автори, бяха представени по време на симпозиума

 

На откриването на втория Балкански симпозиум по лозарство и винарство, който се провежда в Плевен, присъстваха Цвятко Георгиев, директор на дирекция "Растениевъдство и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци" в Министерството на земеделието и горите, областният управител Николай Маринов, зам.-областният управител Николай Якимов, зам.-кметът д-р Валентин Матеев, д-р Тотка Митова, зам.-директор на Националния център за аграрни науки, д-р Райнхард Ханке, ръководител на проект ФАМАД, доц. Ангел Иванов от Аграрния университет, както и представители на научноизследователските и развъдните институти в страната.

В работата на симпозиума участват представители на научни институти от Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора. Още при откриването на тридневния форум беше съобщено, че предвидените делегации от Русия и Украйна няма да дойдат по обективни причини, но докладите им ще бъдат представени а симпозиума.

Общо 50 доклада и постери, разработени от 76 автори, бяха представени по време на симпозиума. Тематиката на докладите включва някои основни въпроси по технологията на производство на грозде и лозов посадъчен материал, селекция на лозата и винарство.
Симпозиумът в Плевен се провежда под патронажа на министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме. От негово име поздравителен адрес на проф. Абрашева връчи Цвятко Георгиев. "Като ви приветствам с откриването на втория Балкански симпозиум по лозарство и винарство, изразявам увереността си, че този форум ще бъде изключително ползотворен и същевременно ще провокира инициативността на участниците в разработването на съвместни проекти в областта на този така важен и икономически значим сектор в селското стопанство. Министерството на земеделието и горите отдава голямо значение на модернизирането и издигане на ролята на аграрната наука в страната. Провежданите срещи в последните години между страните от Балканския регион станаха традиция за сътрудничеството на научните работници и специалистите в областта на земеделието.

Лозаро-винарският сектор у нас се развива в условията на пазарна икономика. На този етап текат процеси на преструктуриране и обновление на сектора. С приемането на Закона за виното и спиртните напитки се създаваат условия за възстановяване и развитие на лозарството и винарството в страната. А това ще доведе до повишаването на качеството на вината и напитките, на продуктите, произвеждани от грозде или вино чрез въвеждането на система от мерки, регулиращи тяхното получаване, производство и търговия. И в бъдеще Министерството на земеделието ще поставя сектора като един от приоритетите в аграрната политика, защото този сектор има изключителен потенциал за развитие", пише в поздравителния адрес на Мехмед Дикме.

"Ние ще продължим в Плевен работата на първия Балкански симпозиум по лозарство и винарство, започната през миналата година в Македония, с надеждата да възстановим нашето научно сътрудничество в интерес на лозаро-винарството - изследователската и приложната дейност по лозарство на Балканите. Аз и моите колеги искрено се радваме на съпричастността на колегите от различни страни към идеята за Балкански срещи по проблемите на лозарството", сподели проф. Пенка Абрашева, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен. И допълни, че вторият Балкански симпозиум се посвещава на 90-ата годишнина от рождението на видния български изследовател акад. Куньо Стоев. Да участва в деловата работа на форума организаторите са поканили и неговата дъщеря ст.н.с. д-р Правда Стоева, която работи в системата на Националния център за аграрни науки.

"За мен като областен управител е висока чест да поздравя толкова учени от толкова страни, пристигнали в Плевен да споделят и обменят опит в отглеждането на лозата и производството на вино. В плевенския институт работят специалисти с доказан международен авторитет, който достойно защитава авторитета на българската селскостопанска наука", каза в приветствието си областният управител Николай Маринов.

Своите благопожелания към участниците в симпозиума и надеждите си секторът на лозарството и винопроизводството да продължава да се развива успешно и занапред, отправиха към организаторите и към домакините всички официални гости на церемонията по откриването на второто издание на Балканския симпозиум по лозарство и винарство./в. "Посредник"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.