1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За Бога, братя фермери, хващайте химикалките!

За Бога, братя фермери, хващайте химикалките!

Ако има проекти и сметки за годината - ще има и евро за нивите. Стартира и попълването на регистъра за млякото.

 

Тези дни стана ясно по информация от Министерството на земеделието и горите, че на фермерското бюро трябва да има доста и изчерпателна документация. Наред с това започва да става ясно какво ще е нужно да прави и дребният стопанин, за да може да получи някое евро за стопанството и земята си.

- Хората, които се занимават със земеделие и животновъдство, трябва да разберат, че от догодина - 2005 год., трябва да започнат да водят счетоводство, защото в края на 2006 година трябва да могат да покажат документацията за предходната година. Това каза директорът на регионалната дирекция на държавен фонд "Земеделие" в Монтана Любомир Минчев. Според него ще се искат доста документи за кандидатстване по европейските схеми, а също така и по националните, за които фонд "Земеделие" е един от основните източници на кредити и субсидии.

И така - за да получи субсидия, всеки земеделски производител, колкото и малък да е, трябва да започне от догодина да води документация. Малкото счетоводство е задължително за субсидия от 1000 евро, която е безвъзмездна.

Другото задължително условие е, че фермерът трябва да бъде регистриран в областната дирекция "Земеделие и гори" като производител на селскостопанска продукция. Пред дирекцията той трябва да заяви колко и каква земя ще обработва - дали е негова собствена, или е взета под наем или аренда, каква продукция ще произвежда от нея.

Според информацията на Любомир Минчев става дума за над 1,5 милиарда евро, които са предвидени за производителите от 2007 година, и които ще се получават при спазване условията за регистрация и документация. Според сегашните статистически данни пет-шест пъти по-малка от реалната е бройката не регистрираните у нас земеделски производители. Затова още от днес зависи дали ще вземем евро за нивичките си, или ще ги върнем на Брюксел.

От началото на ноември стартира и кампанията по набирането на информация и създаването на първична база данни на производителите на краве мляко в страната. Това съобщават от дирекция "Животновъдство" на аграрното министерство. Вече се знае, че регистърът ще съдържа информацията за изкупеното краве мляко и за продадените от производителите на крайните потребители количества мляко и млечни продукти. Регистърът ще служи като мониторинг на общото произведено мляко у нас и което е най-важното - той ще служи при подготовката за разпределението на индивидуалните млечни квоти на стопаните./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.