1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За обменяне на опит в областта на горското стопанство се договориха България и Индия днес

За обменяне на опит в областта на горското стопанство се договориха България и Индия днес

 

Да обменят опит в областта на горското стопанство се договориха България и Индия днес, на среща в Делхи  министър Мехмед Дикме и министърът на околната среда и горите на Индия А. Раджа.

Българският министър на земеделието и горите е в индийската столица в качеството си на съпредседател на 15-та сесия на Смесената междуправителствена българо-индийска комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество.

По време на срещата двамата министри се споразумяха тази договореност да бъде записана в официалния протокол на междуправителствената сесия. Горите заемат 20 на сто от площта на Индия на Индия и в момента 5 на сто от тях са национални паркове и резервати с тенденция да бъдат увеличени до 10 процента, посочи министър Раджа. Той подчерта още, че горите на Индия са 100% държавна собственост ловуването в тях е забранено. От своя страна министър Дикме посочи, че според него индийският опит в стопанисването и опазването на горите е много добър, защото сечите се контролират изцяло от държавата в лицето на Министерството на околната среда и горите, след което се обявява търг за ползване на добитата дървесина.

Българският земеделски министър изтъкна още, че у нас в момента текат реформи в системата на управлението и стопанисването на горите и предстои създаването чрез закон на Национална горска компания. В България горският фонд заема 40 на сто от територията, като на 80 на сто от горите са държавна собственост, информира още министър Дикме.

Днешната среща между него и министър Раджа ще сложи началото на двустранни връзки в сферата на горското стопанство.

По време на посещението си в Делхи, Индия,  министър Дикме се срещна още с министъра на малките предприятия и земеделската индустрия Махавар Прасад. Между агенциите за малки и средни предприятия на България и на Индия е подготвен меморандум за сътрудничество, който в момента се прецизира и скоро ще бъде подписан, стана ясно по време на двустранните срещи. България разполага с потенциал за развитието на благоприятна бизнес среда и за чуждестранни инвестиции, изтъкна министър Дикме. Едно от българските предимства у нас е нулевата инфлация, 5 процентният икономически растеж годишно и предстоящото членство на България в ЕС, допълни той.

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.